СамокоВест

Горещините продължават. Лекарите предупреждават за опасни жеги и магнитни бури!

Споделете ни в

Адските горещини продължават и днес. Според синоптиците температурите днес ще достигнат 41 градуса на места. Лекарите предупреждават от 12:00 до 18:00 часа да не сме на открито и да пием много течности. За днес има и предупреждение за магнитни бури, които ще са най-силни след полунощ – до пет от девет степени, съобщава руският сайт Gismeteo.ru

Над Черноморието ще е слънчево с максимални температури на въздуха: 32°-35°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 28°, на 2000 метра – около 20°.

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за август.

В 17 области е издадена втората степен на предупреждение – оранжев код. Очаква се температурите да надхвърлят 38 градуса в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Русе, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Благоевград и Кюстендил. Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца, предупреждава Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В областите София-град, София-област, Перник, Смолян, Кърджали, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна е в сила по-ниската степен – жълт код. Там се очакват максимални температури между 35 и 37 градуса. Метеоролозите предупреждават хората да следят прогнозите и да следват указанията на властите.