СамокоВест

Гореща следа за убийството на Юри Галев води към Георги Петков-Дачи

Споделете ни в

Сватбарска стрелба с „Калашник“ издаде килъра на Юри Галев, съобщава източник от следствието.

Георги Петков-Дачи от групата за поръчкови убийства Килърите стои зад разстрела на самоковския бизнесмен и футболен бос Юри Галев. Разследването за покушението, което стана преди 6 години, беше набутано във фризера под формата на студено досие и стоеше в графата „срещу неизвестен извършител”, въпреки че още тогава подозренията паднаха върху Дачи. Следователи обаче са засекли сега нови моменти по случая и се очаква в най-скоро време разследването да бъде възобновено, а Дачи да се сдобие с още едно обвинение за тежко престъпление. Това разкриха източници от Националната следствена служба, пише „Телеграф”.

Нощта на убийството.

Куршуми от автомати „Калашников“ свистят на пътя от Боровец за Бели Искър в 4 ч. След полунощ на 20 юни 2010 г. Неизвестни, или неразкрити, до момента убийци правят на решето колата на боса на ФСК „Рилски спортист“-Самоков и местен общински съветник от партия „Атака“ Юри Галев. Срещу мерцедеса на „самоковският Робин Худ“ са изстреляни два пълнителя от автомати, като 10 куршуми пронизват тялото му. Босът на «Рилецо» е надупчен в двата крака, корема и двете ръце и е в критично състояние в „Пирогов“, а спътникът му Бойко Виденов, сервитьор в заведението на Галев в Боровец, е с две рани в бедрата. Въпреки раните Галев успява да подкарва колата си и пътува цели 3 км, преди  надупчен на решето да я блъсне в мантинелата на метри от дома си в Бели Искър. Виковете му за помощ чува директорът на местното училище. Мъжът веднага се обадил на „Бърза помощ“ в Самоков и останал при ранените до идването на медицинския екип. Галев е откаран веднага в „Пирогов“. Той първо получава инфаркт, а няколко дни по-късно умира в болницата без да дойде в съзнание.

Орисия!

Юри Галев се разминава със смъртта на същото място година и половина по-рано. На На 9 февруари 2009 г. неизвестни стреляха по колата му, в която той пътуваше заедно с брат си Александър. Куршумите от пистолет обаче одраскаха само стъклото и огледалото на возилото.

Обвинението.

Криминалистите подозират за убийството групата Килърите на Петър Стоянов-Пешо Сумиста. Малцина вече помнят, че групата на Сумиста или Вожда, е задържана през юли 2010 г именно за убийството на Юри Галев. Както СамокоВест писа, преди броени дни Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев за две убийства. Тримата бяха признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Присъдата на Янко Попов-Туцо бе намалена от 17 на 10 години затвор, която той трябва да изтърпи при първоначален строг режим. Съдиите във Варна са оправдали Попов в частта, че е помагал с действия и с користна цел за убийството на Румен Рачев.

Хората на Сумиста обаче не получиха обвинение за разстрела на пътя за Боровец, което е доста странно. Така убийството на Юри Галев и до момента се води неразкрито. Защо се стига до това ?

„Още тогава следите водеха към Дачи, след като проверката показа, че е бил в района на покушението. Клетката на мобилния му телефон го издаде, но тя не стига на магистратите да го заковат”, коментираха ченгета. Но,въпреки че Дачи е успял да се изплъзне от лапите на закона, следователи започнали да го проучват и стигнали до интересен извод. „Това е единственият човек, който стреля по този начин у нас. Запазената му марка е почти като сватбарска стрелба с автомат. Винаги изпразва пълнителя докрай. Рядко улучва на повече от 4-5 места. Самият му почерк е интересен. По този начин е стрелял и по Куката от Плевен, и по Джованито”, коментираха следователи.

Въпреки че Дачи беше арестуван за бандата на Килърите, по-късно материалите за него бяха отделени в друго дело.

В момента Георги Петков е в затвора, където ще изтърпи 20-годишна присъда за опит за убийство на Камен Балбузанов-Куката. Дачи беше признат за виновен за това, че през 2009 г. направи на решето плевенския бандит в кафе „Латино”. Той успял да го простреля със 7 куршума, но Куката оцеля. Отново със 7 попадения Дачи опитал да екзекутира и ИвайлоПаунов-Джованито, но и той прескочил трапа за ужас на стрелеца. За това покушение Дачи получи още една 20-годишна присъда, потвърдена на трета инстанция през 2012 г.

Друго показно убийство.

Георги Петков-Дачи е подозиран от криминалистите за още едно показно убийство – това на банкера Емил Кюлев. Той беше разстрелян на 26 октомври 2005 г. на столичния бул. „България”. Докато возилото му чакало на червен светофар, край него минал килърът и го направил на решето отново със 7 куршума. Почеркът според следователи съвпада поразително с този на Дачи. Освен това камера в района го щракнала и именно по образа тогава беше разпространен и фоторобот на убиеца. Той изключително се доближава до чертите на Дачи, но така и не стигнаха доказателствата да бъде обвинен.

Името и съдбата на Емил Кюлев също се преплитат със Самоков. Банкерът, в договорка с бившия кмет Ангел Николов, Бог да се смили над душите им, поставиха началото на авантюрата „Супер Боровец“, която продължава и до днес.