СамокоВест

Главното мюфтийство хвърли мерак и на Самоковската джамия

Споделете ни в

djamiq samokovГлавното мюфтийство е внесло в Софийски окръжен съд иск с претенции за собственост на Байлакли джамия Самоков. Същата претенция мюфтийството е предявило и спрямо джамиите в Дупница, Кюстендил, Враца, Ямбол. В съответните съдилища са заведени искове за собственост на бившите джамии, нито една от които не е действаща.

Байракли джамия, наричана още и Йокуш джамия,  е била построена през 1845г. от Мехмед Хусреф паша в памет на майка му – българка от село Шишманово. Според преданието Мехмед Хусреф паша поставил на купола на джамията кръст и полумесец – за да почете майка си и за да не обиди баща си. Градежът е дело на самоковски майстори строители. Под мазилката на тавана са открити издраскани чертеж на черква и три имена: Иван, Ристо и Косто. Предполага се, че това са имената на самоковските зографи Иван Иконописец, Христо Йовевич и Коста Вальов. Най-голям интерес представлява стенописната украса и сградата зографисана в михраба – празна ниша в стената, която показва в каква посока се намира Мека. Макар да е нарисувана с минарета като джамия, преданието свързва изображението с Рилския манастир. В паметта на някогашните самоковци живее споменът, че джамията е построена на мястото на стар християнски храм, с който те свързват и открития под мазилката чертеж на българска черква. От 1960 до 1966 година джамията е изцяло реставрирана под ръководството на архитект Никола Мушанов и на големия самоковски художник Георги Белстойнев. Оттогава Байракли джамия Самоков е музей. По време на реставрацията възрастни жени говореха, че там някога е било свято за християните място. Така че и в исторически порядък апетитите на Главното мюфтийство са абсолютно неоснователни.

В Самоков и останалите населени места от общината живеят едва десетина семейства етнически турци. Затова лидерите на ДПС и духовните водачи на исляма насочиха вниманието си към циганската общност, която надхвърля няколко десетки хиляди. Не случайно при последните парламентарни избори Александър Методиев – Сали, един от ромските тартори, бе на втора позиция в листата на ДПС за Софийска област. Нещо повече! Ако не бяха масовите протести, които обхванаха държавата след назначението на Делян Пеевски, досега водачът на листата на етническата партия Емил Иванов да е станал областен управител на Софийска област, а Салито – народен представител и виден законотворец. Единствено народното недоволство стопира на този етап това поредно предателство на националната сигурност и на националните интереси от страна на правителството на БСП. До кога – времето ще покаже.

Това обаче, което е видно и към момента е, че политическите лидери и духовните водачи на изповядващите исляма не са в състояние да проявят мъдрост и да се поучат нито от случващото се в България, нито от протестите в собствената им държава. И ако през 1845 година, от позицията на силата и на военния диктат,  е било възможно да обсебят и да се настанят върху духовните християнски средища на българите, то във втората половина на 21 век това няма как да стане. И то не само защото България е пълноправен член на ЕС и на НАТО, а най-вече защото българите доказаха, че няма да позволят на никой да отнема националното им достойнство.