СамокоВест

„Главболгарстрой“ ще строи сградата на ББР за над 14 млн.лв. заедно с длъжник на банката

Споделете ни в

bulgarska banka za razvitieДва от трите български строителя на „Южен поток“ – „Главболгарстрой“ и „Понсстройинженеринг“, са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната Българската банка за развитие, пише „Капитал”.
Победител да строежа на новия офис център на банката е обединението ДЗЗД „София“, в което двете фирми държат по 40%. Важна подробност е, че „Понсстройинженеринг“ има кредити от ББР – това става ясно от няколкото залога на дружеството в нейна полза. Преди седмици компанията спечели и поръчката за 38 млн. лв. за строителството на спортната зала в Бургас заедно с близката до Делян Пеевски „Водстрой 98“, която беше сочена за архитект на българското обединение за „Южен поток“.
Другите две компании в обединение „София“ са „Ултрастрой“ и „Строй-консулт мениджмънт груп“. Критериите за избор са били най-ниска цена и най-кратък срок на изпълнение, твърдят от ББР.
Срещу предложената от консорциума цена от 14.278 млн. лв. без ДДС банката ще получи нова надземна част от шест етажа и още три подземни нива. В цената влизат цялостният строеж, довършителни дейности и базово обзавеждане. Срокът за завършването е февруари 2016 г.
За строителството не е била обявена обществена поръчка и изборът е направен чрез покана до 12 компании. Първоначално е бил подготвен списък от 25 строителя, които биха могли да се справят, после той е свит до 12 дружества. За тях ББР е поискала информация от Камарата на строителите, че биха могли да се справят с ремонт и надграждане на паметници на културата, и са разпратени покани. Общо 9 са заявили желание да участват, но офертите са били едва три – на победителя ДЗЗД „София“, на Делянпеевската „Водстрой 98“ и на варненската „Планекс“, по информация на „Капитал“.
В отговор на въпрос на „Капитал Daily“ защо не е била обявена обществена поръчка, от ББР са се позовали на становища на Сметната палата и на БНБ, според които те не са задължени да го правят. Банката е изпратила запитване дали трябва да обяви публично търг и в отговор Сметната палата казва, че има „практически проблеми при тълкуването на понятието „обществен интерес“. Държавните институции, включително търговски дружества, попадат в обхвата на обществения интерес, което значи, че би трябвало да са субекти по Закона за обществените поръчки, т.е. да обявяват търг. За ББР обаче се казва, че тя работи като обикновено търговско дружество и макар да има „законово дефинирани цели“, те могат да бъдат осъществени от всяка частна търговска банка. Според палатата това е достатъчно основание ББР да се изключи от ЗОП. Подобно е становището на БНБ, в което се казва, че ББР няма дейности, които да й е възложено да извършва „монополно и с цел задоволяване на обществен интерес“. Все пак обаче това е държавно дружество и не е ясно защо не са поканени публично всички желаещи строители.
От ББР уверяват, че проектът на арх. Жеко Тилев за новата сграда ще запази напълно облика на „автентичната фасада на хотел „България“. Сегашната сграда на ул. „Дякон Игнатий“ 1 е построена в края на XIX век, а ремонтните дейности по обновяването й започнаха още през 2007 г. В момента ББР е под наем в друга сграда, за която според отчетите е плащала наем от 716 хил. лв. през 2011 г. След завършването на строежа този разход трябва да отпадне.
Освен липсата на публичен търг от ББР не обявиха и прогнозна цена – по неофициална информация тя е била около 15 млн. лв. (близка до тази на спечелилия консорциум). Реално банката ще трябва да плати по-висока сума – 17.13 млн. лв. с ДДС.
От четирите компании в обединението най-спорно е участието на „Понсстройинженеринг“, собственост на Милко Милков. В момента дружеството има общо осем залога в ББР, като за последните години предприятието и негови активи са залагани над 20 пъти както в ББР, така и в частни търговски банки. Според отчета за 2013 г. дружеството дължи на банки почти 19 млн. лв., основно към ББР. Извън бургаската зала и „Южен поток“ компанията е изпълнител и на няколко водни проекта и е сочена за близка с части от БСП. Фирми, свързани с „Понсстройинженеринг“, имат финансови проблеми – преди година частни съдебни изпълнители обявиха на търг имоти на дружества от холдинга. За някои от тях обявленията доскоро стояха в регистъра за продажби, което значи, че поне доскоро длъжниците не са погасявали дълговете си.
„Главболгарстрой“ на родения в самоковското село Белчин Симеон Пешов е втората по големина строителна компания в България по приходи за миналата година. Компанията има множество обекти – от пътното строителство, през ремонт и строителство на разнообразни сгради. Третият участник в консорциума е „Улстрастрой“ – според сайта му той има опит в строежа на Музей на съвременното изкуство близо до НДК в София, различни обществени сгради и жилищни комплекси. Негов едноличен собственик е Иван Борисов Борисов. Четвъртата компания – „Строй-консулт мениджмънт груп“, е регистрирана в Сливен (всички останали са от София), но е собственост на благоевградската фирма за счетоводство и одит „ВСИ-Ко консулт“. Последната е притежание на съдружниците Ивайло Евтимов Пазвански и Ивайло Мирчев Карабельов.