СамокоВест

„Главболгарстрой“ на Симеон Пешов – пръв сред фирмите акули в строителството

Споделете ни в

simeon-peshovОтдавна е известно, че родният бизнес съществува и процъфтява единствено и само от обществени поръчки. В строителния бранш фирмите-акули, които традиционно прилапват милиарди от европейски фондове и от националния бюджет, са по-малко и от две дузини. Според правителствения портал за отворени данни opendata.government.bg, „Главболгарстрой“ на белчинския следдесетоноемврийски бизнесмен Симеон Пешов оглавява пасажа на белите хищници. Публикуваните данни са за обществени поръчки, направени от началото на 2011 г. до края на август. 2015 г.
В периода „Главболгарстрой“ е получил обществени поръчки самостоятелно за 532 312 623 лв. и в консорциум – за 654 328 190 лв.
От къде тръгна „Главолгарстрой“, каква е ролята и мястото на бившия СССР и как държавното предприятие стана частна собственост на фамилия Пешови?
„Главолгарстрой“ е създадена през 1969 г. по междуправителствената спогодба „Нефт-желязо“ за извършването на строителни работи на територията на СССР. Още в онези далечни времена българските комунисти започват подготовката за овладяване на икономическата власт. Внимателно подбират и създават кръгове от свои кадри. През 1969 г., със самото възникване на „Главолгарстрой“, тогавашните БКПуправници трасират пътя на Симеон Пешов като го изпращат на специализация в Лондон, а след това, в края на осемдесетте, е назначен като експерт в Москва в дирекцията по българското строителство в Русия. От 1990 г. Пешов несменяемо е главен изпълнителен директор на дружеството. След 1994 г. Фирмата работи на територията на Русия, Казахстан, Украйна, Германия и България като главен изпълнител на жилищни, обществени, промишлени и инфраструктурни обекти. През 1996 г., по време на правителството на Жан Виденов, ГБС е приватизирана, като купувач е работническо-мениджърско дружество, начело с Пешов. Сделката е финансирана от няколко банки, някои от които след това са закрити, а Пешов е един от мажоритарните акционери. През 2005 г. Дружеството е трансформирано в холдингова структура.
През всичките години на съществуванието си, „Главолгарстрой“ и Симеон Пешов остават близки до всяка власт и компанията успява винаги да получи изгодни държавни поръчки.
Сред най-мащабните проекти, по които ГБС работи са спортната зала „Арена Армеец“ и Южната дъга на Околовръстното шосе в София, с които премиерът Бойко Борисов изключително се гордее. За разширението на Южната дъга на крайградския път на София средната цена е  20 млн. лв. за километър, което превръща Околовръстното в най-скъпата магистрала в България. Ремонтът на магистрални компресорни станции на държавната фирма “Булгартрансгаз”. Към големите поръчки за над 100 млн. лв. са и три кръстовища на две нива в София на обща стойност 120 млн.лв.
Сред по-малките са ВиК мрежата на Суходол , (4 млн. лв.), спортната зала на Пловдив (30 млн. лв.), Националният музеен комплекс т.нар. “Българският Лувър” (24 млн. лв.), кулата на летището (15 млн. лв.), водният цикъл на Габрово (20 млн. лв.), раковата болница в София (8 млн. лв.), ВиК мрежите на Раковски (44.6 млн. лв.), на Хисаря (50 млн. лв.) и на Приморско (15 млн. лв.). Тук се нареждат „Колодрумът“ в Пловдив и скандалът, че „Главболгарстрой” гради и семейния хотел „Империал” на тогавашния кмет Тотев   и къщата му в центъра на Пловдив.
Сред тях безспорно са и обществените поръчки за по няколко десетки милиона на територията на Община Самоков – Спортната зала, хотелите в Самоков и Боровец, Цари Мали град. И най-голямата далавера, с най-тежки последици за природата – плячкосването на баластрата от коритото на река Искър, която донесе милиарди на участниците в играта.
Това са само някои от завоеванията на фамилия Пешови. Немалка част от информацията тъне в зоната на здрача, защото Главболгарстрой и бащицата Симеон Пешов бяха, са и продължават да бъдат галеници на всяка партия, на всяко правителство и на всяка власт.

One thought on “„Главболгарстрой“ на Симеон Пешов – пръв сред фирмите акули в строителството

  1. Попитали радио Ереван:
    -Възможно ли е г-н Симеон Пешов да стане реформатор?
    -Възможно е, но трябваше първом да изчака Кренвишо.

Comments are closed.