СамокоВест

Главболгарстрой лапна поръчката за 5 760 292 лева

Споделете ни в

В поредния фарс на обществена поръчка за избор на изпълнител на строително ремонтни дейности по проект, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” „Реставрация, консервация, и експониране на Късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк „ЦАРИ МАЛИ ГРАД” на хълма Свети Спас, с. Белчин за проформа участваха две фирми. Тогава екипът на СамокоВест бе готов да заложи 1 на 1 000 000 000, че и този път победител ще бъде любимецът на всички самоковски управници „Главболгарстрой“, съкратено ГБС.

Е това вече е факт. Договорът между Община Самоков и изпълнителя на проекта „Цари мали град“- „Главболгарстрой“АД е подписан при това не как да е, а на официална церемония. Собственикът и несменяем бос на строителния гигант Симеон Пешов стана пълновластен господар на Самоковска община още с избирането на Ангел Николов на кметския стол. За изминалите от тогава близо 9 години той отмъкна за сметка на общинската хазна милиарди левове. Най-голямата му далавера е свързана с незаконното изземване на инертни материали от коритото на река Искър. Печалбата само от това престъпление се измерва поне с десетцифрови числа. Следват поръчки за милиони за строителство на Спортна зала, за хотели в Самоков и Боровец. Днес и хотелите, и голяма част от спортната зала така си пустеят и се рушат, но продължават да гълтат над 1 000 000 лева годишно за издръжка, поддръжка и охрана. Игрите между Николов-Пешов  продължиха с концесията на минералните води на Белчин баня при цена на водата десетки пъти по-ниска от тази, на която ние простосмъртните плащаме питейната на В и К дружеството.

За да почетат бащицата на церемонията по подписване на договора освен официалните лица присъстваха и много гости. И тъй като определящият фактор са тези, които нагушиха парите, връзката кмет на община Самоков, както и да се казва той, и Симеон Пешов продължава с пълна сила. Подписи върху договорите положиха новият общински управник Владимир Георгиев и вечният президент на фирмата изпълнител „Главболгарстрой“АД – Симеон Пешов.

Проектът за реставрация, консервация и социализация на късноантичната крепост с църковен ансамбъл Цари Мали град в местността „Свети Спас“ край село Белчин е на стойност 5 760 292 лева. Общината, която от години не е дала и една стотинка за ремонт на пътищата и тротоарите, участва с цели 288 162 лв., като съфинансиране. „Главболгарстрой“ АД ще извърши всички строително-ремонтни дейности, както и изграждането на фоникуляра /въженото релсово съоръжение/. „За мен днешният ден е празник, защото това е проектът на живота ми“ – каза Симеон Пешов и благодари на всички участвали в неговата подготовка. „Радвам се защото „нашият проект“ спечели измежду 58 кандидати“ – продължи в словоизлиянията си бащицата. От къде ги намери тези 58 кандидати, като на търга се явиха само две фирми да се чуди човек. Според кмета Георгиев пък „Изграждането на този стойностен проект ще открие нови възможности за развиването на културен и еко-тузриъм в района и ще се запази историческото ни наследство.”

С пожелание за ползотворна работа и гръм на шампанско приключи днешното събитие. И ако някой е изпаднал в заблуждение, че височайшfто събитие се случва в периода 1944 – 1989 година да не се тревожи. Няма проблем с психичното си здраве. Просто близо четвърт век след началото на „демокрацията” у нас нищо не се е променило. Все същите познати муцуни държат властта, но вече не само политическата, а най-вече икономическата. И ако в онези времена не бяхме свободни, то сега направо сме поробени и загробени.

One thought on “Главболгарстрой лапна поръчката за 5 760 292 лева

  1. “За мен днешният ден е празник,
    защото това е проектът на живота ми”

    Население на с. Белчин

     1934 г. – 1917 жители
     1946 г. – 2180 жители
     1956 г. – 1935 жители
     1975 г. – 1128 жители
     1992 г. – 736 жители
     2001 г. – 536 жители
     2009 г. – 499 жители
     2010 г. – 484 жители
     2011 г. – 334 жители

    Познайте кой ще спечели поръчката
    за надгробната плоча на селото.

Comments are closed.