СамокоВест

ГИ „Справедливост” иска конкретни законови промени

Споделете ни в

Основните цели, които ГИ”Справедливост” си поставя включват конкретни законови промени. От гражданското сдружение настояват за:

  1.  Независима от политиците и избирана от гражданите съдебна власт

пряк избор на съдии и прокурори, премахване на излишните, но скъпо струващи Конституционен съд и Висш съдебен съвет. Съдебната власт има ключово значение – защото ако тя си върши работата, това ще се отрази и на другите власти. Само при истинско разделение на властите съдебната система може: да санкционира незаконните действия на управляващите и да им търси отговорност; да не прилага закони и постановления, които противоречат на Конституцията; да осъжда ефективно монополите след колективни граждански искове. Дори и сега всеки съдия може да констатира противоречие на един закон с Конституцията и да не го приложи – но това почти не се случва поради зависимостта на съдебната система от управляващите. При една независима съдебна система  Конституционният съд е напълно излишен, а и до момента е безполезен. Не може най-важната за гражданите власт да се избира от някой друг, а не от самите тях. Пряко избраният съдия и прокурор ще работят за своите избиратели, без да са зависими от лобитата във Висшия съдебен съвет. Такъв е принципът на народния суверенитет по чл.1 от Конституцията–„цялата власт произтича от народа“.

2. Ефективно разделение на властите.  Пряк избор на министър-председателя,  отделно от народните представители.

За да бъдат трите власти ефективни, разделени и поотделно произтичащи от народа (според принципът на народния суверенитет), те трябва да се избират поотделно от гражданите. Този, който приема законите (Народното събрание), не трябва да ги прилага. Този, който прилага законите (министър-председателят и определеното от него правителство),  не трябва да участва в приемането им. Споровете при прилагането на законите трябва да се решават от контролиращата власт – съдебната. Всяка власт има своите ясно определени правомощия, и се избира отделно от гражданите. Трябва ни малка, но ефикасна държава – вместо сегашната, която е огромна, но неефикасна и прекалено скъпа за своите граждани. Задължително трябва да се премахнат множество ненужни, но скъпо струващи държавни органи, агенции и служби.

3. Мажоритарни избори за народни представители. Премахване на държавната субсидия за политическите партии

Днес единствено партийните централи могат да определят кандидатите за народни представители. Монополът на политическия картел е гарантиран при сегашната избирателна система – партийните шефове редят пропорционалните листи, и никой извън тях няма шанс да пробие в Народното събрание. Статуквото се самовъзпроизвежда. Гражданите могат да избират единствено тези, които им предлагат партийните върхушки. Изходът – промяна на избирателната система и мажоритарни избори за всички изборни длъжности! Политическите партии ще бъдат принудени да излъчват най-качествените си кандидати. Ролята на партийните централи ще се промени драстично – и партиите ще се конкурират, предлагайки политически идеи за развитието на страната, а не единствено да осребряват политическия си монопол. Сегашното държавно финансиране на политическите партии има за единствена цел да възпроизвежда статуквото. То е дълбоко неморално и вредно за политическия процес – затова трябва незабавно да бъде премахнато. Финансирането на политическите партии следва да се извършва чрез доброволните дарения на техните членове и симпатизанти – при наличието на ясни законови правила и стриктен контрол от съдебната власт.

4. Война с монополите и картелите

Национализирането на монополите не е решение на проблема, а просто смяна на собствеността. Решението е в свободната конкуренция, гарантирана от ефективна съдебна система. Необходимо е рязко скъсяване на сроковете за започване на икономическа дейност, премахване на ненужните лицензионни режими и регулации (удобни за монополите), както и освобождаване пазара на труда чрез промяна на трудовото законодателство. Рязкото намаляване на държавното участие в икономиката (вкл. чрез държавните поръчки) ще намали корупцията. Само независимия от властта и избран от гражданите съд може да ни защити от монополите, банковия произвол и незаконните такси.

5. Премахване на незаконни държавни и общински такси. Намаляване на размера на необходимите и законни държавни и местни  такси до размера на действително направените от администрацията разходи.

6. Общественият ред и сигурност – функция на местната власт

Сигурността е важна за всеки – затова ние трябва да избираме отговарящите за сигурността в нашето населено място, в нашата община. Днешната свръхцентрализация на полицейските функции на МВР е социалистически рецидив с твърде висока цена, плащана от всички. Хората по места трябва да избират и сменят тези, които ще гарантират сигурност за тях, семействата им, собствеността им. И ако самият министър наруши закона, да бъде арестуван като всеки друг – нещо, което в момента е невъзможно.

7. Радикални реформи в пенсионното осигуряване и здравеопазването

Здравето и старините ни са прекалено важни, за да ги поверяваме на държавни чиновници. Ще продължим да сме обречени без здравна система, зависеща от оценката и избора на хората, които плащат за нея. Без личен избор на пенсионен фонд и без възможност да управляваме и се разпореждаме с пенсионните си сметки ще зависим и занапред от подаянията на изхарчилата парите ни държава. Искаме лична инициатива и отговорност за собствените ни здраве и пенсии – вместо анонимната безотговорност на крадливи политици и чиновници.

8. Реформа в образованието

Не на държавата – монополист. Свобода в избора на формата и метода на образование от родителите. Равнопоставеност на частните и държавните училища. Училищните настоятелства да имат върховната власт в училищата.

                                                  СНЦ „Гражданска инициатива Справедливост“