СамокоВест

ГИ „Справедливост”: Бъдещето на България минава през промяна на Конституцията

Споделете ни в

Гражданска инициатива „Справедливост” и „Движение за енергийна независимост“ организираха открита дискусия с гражданите на Самоков на тема „България – сега накъде? Кризата на политическия модел и пътища за излизане от нея”.

Гост – лектори бяха лидерът на ГИ „Справедливост” адвокат Иван Груйкин, водителят на „Движение за енергийна независимост“ д-р Димитър Иванов,  енергийният експерт инж. Христо Казанджиев, Даниел Донев член на УС на Гражданска инициатива “Справедливост”.

В изнесената информация за пореден път бе подчертано, че България е обект на руската геополитика и енергетиката е основния инструмент за това. Експертите доказаха с факти и обстоятелства, че олигархията в България е основана на енергийна мафия, която не действа пазарно,  а корупционно. Изтъкнато бе, че правителството на Орешарски, както и всички останали правителства на БСП, е здраво свързано с руските енергийни интереси. Стартът на Южен поток е поредното доказателство за тази обвързаност. Експертите представиха разчети, според които за изграждането на Южен поток ще бъде ангажиран целият финансов и икономически ресурс на българското общество, без никаква печалба за страната ни. Кредитът, който България трябва да изтегли от руската банка ведно с лихвите заробва българите за десетилетия, а може би и за столетия напред.

„Южен поток е вреден и опасен. Вреден е защото чрез него България ще загуби възможността да печели от транзитирането на газ предвид благоприятното си географско положение. Още от началото на 90-те години Русия прави опити да сложи ръка на нашата транзитна система, когато на дневен ред беше проектът „Топенерджи“ с  главни действащи лица Сашо Дончев и покойните Андрей Луканов и Илия Павлов. Тогава нещата не се случиха. България и понастоящем транзитира значителни количества руски газ, около 5-6 пъти повече от колкото консумира. След реализацията на този проект България ще престане да получава транзитна такса. Проектът е оскъпен около два пъти повече от реалната си цена. Поради това транзитните такси ще отидат за изкупуване на съоръжението.  Освен това ние подарихме 50% от транзитните си възможности на руската „Газпром“.  Забележете, в Сърбия контролът на сръбската държава върху участъка е 51%, а в България на българската – 50%. Русия иска да има пълен контрол върху транзитните газопроводи и по този начин го постига”, посочиха в изложенията си представителите на „Движение за енергийна независимост“.

„Енергийните зависимости са много ефективен начин за налагане на воля в съвременния свят. Агресивната енергийна политика на Русия е основен елемент в нейната външна политика. България за съжаление остана силно зависима в енергийно отношение и енергийната ни система се контролира от една руско-българска енергийна мафия. Тези влияния се пренасят в политическата ни система, институциите, медиите, съдебната система. Тя крие опасности и за националната сигурност, която също е пряко заплашена последните месеци. Енергийната мафия е базата на олигархичния модел в България. Например проектът „Южен поток“ категорично противоречи на европейската енергийна политика и директиви, а ние сме основния проводник, който трябва да го реши в интерес на Русия.” категорични са енергийните експерти.

Перспективите и алтернативите пред България са пряко свързани с енергийната независимост на страната. А това означава незабавна оставка на правителството на Орешарски, излъчено от парламентарното мнозинство БСП-ДПС-Атака и предсрочни парламентарни избори. Тъй като, само едно национално отговорно правителство може да откъсне България от мъртвата хватка на руската енергийна мафия.

А за да се гарантират наистина свободни избори, които да доведат на власт ново, необременено управляващо мнозинство задължително трябва да бъдат променени основният закона на държавата – Конституцията и избирателните закони, каза в изложението си лидерът на ГИ”справедливост” адвокат Иван Груйкин. Той подчерта, че бъдещето на България минава през сериозни промени в конституционните норми.

„В България днес има много партии, всеки може да гласува за когото си иска. В действителност обаче, чрез пропорционалните избори и държавното финансиране на политическите партии в условията на запазена централизация на властта и контролирано от нея правосъдие практически имаме държавно разрешително (лицензиране) на политическото представителство. Днес един способен и честен човек, необвързан с „водеща“ политическа партия няма шанс да бъде избран за народен представител и затова все по-малко „непартийни“ изобщо се интересуват от изборите.

И по конституция, и по морално основание представителството се осъществява от хора – български граждани, а не от колективни политически субекти. Резултатът от този пълзящ и вече приключил процес на узаконен властови монопол и политическо крепостничество е все по-големият разрив между хората и (уж) политическите им представители, и невъзможност за политически „пробив“ на всеки, който не е предварително одобрен от партийна централа.” каза лидерът на ГИ „Справедливост”.

„Може ли надеждата да се върне в тази страна и как? И каква е връзката с избирателната система и овластяването на съдиите? Успехът на една нация е функция на активността (икономическа, социална, политическа),  мотивацията и отговорността на нейните граждани, които пък са пряко следствие от степента на свобода, законност и демократичност на обществото. Как да бъде отпушена енергията на хората, така че да работи за индивидуалното им, а оттам – и за общото благо, под върховенството на закона? Изглежда просто, и наистина е. Колкото повече животът на хората зависи от самите тях и по-малко от някой друг – толкова по-активни и продуктивни са самите те, толкова по-проспериращо е цялото общество. Както прекомерните регулации и намеса на държавата в икономиката водят до понижаване на икономическата активност, така и поставянето на всевъзможни и трудни за изпълнение условия за участие в политическия процес има предизвестен резултат – демотивирането на хората от участие в него  и овладяването му от професионални политически посредници, които непрекъснато повишават своето значение и тежест, изцяло за сметка на отделния избирател. Партиите се превръщат в основни субекти на политическия процес – гражданите могат да си избират. Правосъдието се моделира по сложни кабинетни схеми, основната цел на които е хората да са все по-далеч и от него.   Цялата власт произтича от народа – казва член първи от Конституцията. Да, но „специалистите“ трябва да ни кажат какво всъщност означава това! А вие си мислехте, че знаете, нали?” продължи адвокат Иван Груйкин. Той постави акцент върху необходимостта от кардинални промени в Конституцията в частта за съдебната власт, която би трябвало да е гарант за върховенството на закона – основен принцип на демократичната държава. А за да бъде съдебната система наистина независима, магистратите следва да бъдат избирани пряко от гражданите.

„Правосъдието е голямата язва на България. Как законът да се прилага винаги и да се прилага еднакво към всички? Може ли това да се случи, ако съдиите и прокурорите се овластяват не от всички нас, а само от някои? Тези обидно елементарни въпроси показват единствено пълната липса на здрав разум в днешното българско правосъдие.

Ако използваме отново самоковския пример – кой по-добре от местните хора знае дали един съдия взима подкупи, дали е достатъчно надежден и честен да се произнася за техните права, интереси, бизнес, имущество? Дали е достатъчно смел и принципен да осъди близката до всяко правителство фирма, от години незаконно копаеща в коритото на реката, и да отсъди по съвест „горските“ претенции на един бивш премиер и още по-бивш цар? Дали прокурорът ще гони бандитите или пък ще яде и пие с тях? И тук първосигнално се възразява, че мафията щяла веднага да си купи съдиите и прокурорите. Мафията сега „държи“ цялата съдебна система (по същата причина, по която се е сраснала и с политическата), защото днес това е възможно само чрез ключовите фигури в нея и чрез тези, които я администрират (Висшия съдебен съвет). Затова хората във властта и големите пари винаги са извън закона. Когато обаче магистратите се избират от всички, трябва да бъдат купени всички или по-голямата част от тях – което няма как да стане. Ако пък случайно някъде се случи – хората заслужават своето правосъдие, и те (не някой друг, както е сега) ще са отговорни за него. Очевидната истина е, че днешната система на назначаване и кариерно развитие на съдии и прокурори е много по-лесна за подчиняване от нелегитимната, но реална власт на кукловодите на „прехода“. Влизането в парламента на хора, неподвластни на партийни корпорации и безпринципни договорки, и овластяването на магистратите от самите граждани – това може реално да промени самата власт. Ще бъде премахнат политическият монопол на шепа брокери и ще бъде възстановен смисълът и моралното основание на политическото представителство. Съдебната власт най-после ще се раздели от политическата и ще произлиза наистина от народа – както повелява член първи от българската конституция, и както наистина трябва да бъде. Внасянето на смисъл в обществените ни усилия, възстановяване на моралната легитимност на властта и зависещо от гражданите правосъдие – това може да бъде краят на задкулисието на „прехода“ и началото на дългоочакваната промяна. В противен случай абсурдистката политическа пиеса никога няма да свърши, а зрителите явно окончателно са заспали.”, каза в заключение лидерът на ГИ”справедливост” адвокат Груйкин.

Безспорно компетентните и задълбочени анализи предизвикаха оживена дискусия, провокираха множество въпроси, предложения и коментари. Присъстващите се обединиха около необходимостта от обединение за незабавна оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори с цел новосформираното Народно събрание да приеме необходимите конституционни и законови промени, гарантиращи действителното овластяване на българските граждани. Едва тогава и България ще заеме своето място сред утвърдените демократични държави в Европа и света. Посланието на проведената дискусия към всички свободомислещи граждани е с активната си гражданска позиция, действия и воля да сложат край на задкулисието на „прехода“ и поставят началото на дългоочакваната промяна.

3 thoughts on “ГИ „Справедливост”: Бъдещето на България минава през промяна на Конституцията

  1. „Вековният опит на САЩ и Великобритания показва, че мажоритарният вот неизбежно води до двупартиен модел: демократи и републиканци в Америка, консерватори и лейбъристи (а допреди един век консерватори и либерали) в Англия. И там независимите нямат шанс, дори когато са милиардери като неуспелия кандидат-президент на САЩ Рос Перо.
    В днешно време президентските избори в САЩ започват с първични избори, в хода на които големите партии (Републиканската и Демократическата) номинират своите кандидати за президент. Кандидатите на двете партии провеждат своя предизборна кампания и правят обиколка из страната, за да представят своята предизборна платформа. Обикновено малко преди деня на изборите кандидатите участват в телевизионен диспут.“

    Аз не разбирам от политика и от икономика. Ако разбирах щях да съм в някое движение или партия и щях да повтарям като папагал думите на първия.
    Затова съм бос и прост. Имам някакво мнение за енергийна ефективност, но поради изложените по горе обстоятелства няма да Ви досаждам.

  2. Славчо Атанасов, смисълът на мажоритарния избор е, че кандидатът не зависи от политическия лидер или партийната листа, а от прекия вот на избирателя. В този смисъл е независим. В този смисъл партийната принадлежност е на идейно ниво и не е сврзана с обвързаности, които влияят на кандидатурата. Естествено е всеки кандидат да се самоопределя като демократ или републиканец, либерал или консерватор, десен или ляв и по този начин да разчита на електората на съответната партия, но при мажоритарните избори тази идейна принадлежност се доказва чрез сблъсък на идеи и избирателя прави своя избор. При пропрционалната избирателна система е достатъчно да споделяш идеите на партийната върхушка или лидер.

    По въпроса за енергийната зависимост на България, по-ясно не може да бъде казано.

  3. Прав си. Аз се казвам Славчо Тасев, а ти поради що се срамиш и не си пишеш името?

Comments are closed.