СамокоВест

ГЕРБ даде заден ход на промените в Закона за опазване на земеделските земи

Споделете ни в

ГЕРБ оттеглиха предложението си за промени в Закона за опазване на земеделските земи.

Решението на парламентарната група съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на земеделската комисия Десислава Танева, цитирана от БТА. Предложените промени предвиждат удължаване на срока за застрояването на земите с променен статут с три години. По действащото законодателство крайният срок за строителство върху такива терени е 23 май 2017 година.

Както огласи СамокоВест, предложените промени предизвикаха протести от страна на природозащитници, които обявиха проектозакона за лобистки и провиждат опит за прокарване интересите на крупни инвеститори. Еколозите изтъкнаха, че земеделски земи в района на Боровец са изкупени по цени от 1,20 лв. на квадрат.

Спорният законопроект, който е общ с Обединените патриоти, трябваше да бъде гласуван на първо четене в пленарната зала този четвъртък, според предварителната програма на Народното събрание. Миналата седмица проектът бе приет от земеделската комисия.

Оттеглянето на ГЕРБ от законопроекта не е заради натиска, но от групата отбелязаха, че не са се допитали до широкото мнение отвън. Това обаче нямало да доведе до напрежение в управляващата коалиция, заяви Цветан Цветанов. Той уточни, че са разговаряли с партньорите си от мнозинството, които са проявили разбиране и е вероятно те също да се откажат от предлаганите промени.

Текстовете няма да бъдат преработвани и внасяни отново най-малкото, защото срокът, посочен сега в закона, изтича, обясни Цветан Цветанов.