СамокоВест

Георги Иванов за рали „България” 2013 и четиримата фаворити

Споделете ни в

rally  bulgariaПрез 2013 година рали „България“ поема по нов път, за съжаление, не по този, по който се надяваха организаторите му, състезателите и феновете у нас. За първи път от 1973 година състезанието не е кръг от Европейския рали шампионат (ERC), а слезе едно ниво надолу и важи за Европейската рали купа. Сред състезанията в Купата има 4 ралита, които са с коефициент 20 – „България“ и още три, които оформят своеобразна група на големите стартове, които са в ролята на резерви при попълването на календара на ERC. Това означава, че на старта на рали „България“ ще идват по-малко силни пилоти, но в перманентната криза, в която беше изпаднал ERC в последните години на практика гарантираше това от доста време насам. За 2013 челото на колоната е на познатото ниво – българските асове Димитър Илиев и Крум Дончев срещу бързия и постоянен италианец Лука Бети и водача в класирането за Европейската купа Олександър Салюк, който е и настоящ шампион на Украйна. Но на заден план стои друг проблем – стартовият списък на рали „България“ продължава да се смалява – този уикенд феновете ще гледат около 20 или малко повече коли по отсечките. Което е недостатъчен брой участници за състезание от такъв ранг. Причините за това са много, но основната е една – българските тимове, а и голяма част от тези в околните ни среди нямат достатъчно средства и рали „България“ им идва твърде скъпо.

Да се върнем на битката в челото. С оглед на формата на Илиев, която той демонстрира в първото рали у нас за 2013, въпросът е: Кой ще успее да го спре по пътя му към трета победа в „България“? Накратко за четиримата фаворити:

Димитър Илиев има най-много победи в рали „България“ сред родните състезатели – две, през 2007 и 2012, а миналата година той и навигаторът му Янаки Янакиев, станаха единствените българи, спечелили и кръг от IRC – рали „Сливен“. През 2012 Илиев взе седмата си национална рали титла, впечатляващо постижение за сезоните между 2000 и 2012 и естествено, отново е фаворит за победата в рали „България“. Илиев и Янакиев започнаха защитата на титлата си от миналата година с победа в рали „Хеброс“ през юни, но битката този уикенд ще е решаваща за това кой ще има превес в следващите стартове, като провеждането на някои от тях е под въпрос. Отсечките на рали „България“ са отлично познати на Илиев и Янакиев, а той вече е показал, че умее да се адаптира много бързо към нови етапи или такива с променена конфигурация. С оглед на подредбата на отсечките, можем да очакваме, че Илиев ще атакува много сериозно още от първия съботен етап, за да натрупа аванс и след това да контролира хода на надпреварата в по-късите неделни етапи. Миналата година тази рецепта му донесе успеха в рали „България“, като Петър Гьошев така и не успя да стопи тези няколко секунди аванс на водача.

Крум Дончев е един от най-постоянните и бързи пилоти у нас, но в последните сезони бившият шампион на България и Източна Европа често е в ролята на догонващ. През 2012 Дончев и Петър Йорданов записаха само една победа в нашия шампионат – в Сърбия, но пък влязоха в списъка с екипажите, спечелили отсечки и в IRC. През целия сезон Дончев и Петър Гьошев бяха най-сериозните преследвачи на Илиев и единствено намесата на Пламен Стайков с Mitsubishi Lancer Evo 9 успяваше да разбърка подреждането на „суперите“ в генералното класиране. Дончев триумфира през 2008 в рали „България“ в едно от най-силните състезания в кариерата му, като ставал 4 пъти шампион на България и през миналата година спечели и титлата на Сърбия. Дончев и Йорданов започнаха сезон 2013 в българския спорт с второ място на рали „Хеброс 2013″, дошло след много оспорвана битка с Димитър Илиев и Янаки Янакиев.

Олександър Салюк-младши е един от най-активните пилоти в Европейската рали купа от началото на сезона, като комбинира тези стартове с участия и в родината си. Салюк оглави класирането с две добри класирания в Европейската купа в началото на сезона – 1-о място за купата в рали „Прешов“ и 2-а позиция в словенската класика рали „Сатурнус“. На финала на рали „Прешов“ обаче Салюк беше едва девети в генералното класиране, но словашките и чуждестранните пилоти, завършили пред него явно нямат амбиции в тази надпревара. Топ 3 на класирането за Европейската купа в рали „Прешов“ допълниха два екипажа със Citroen C2 R2 Max, а Словения Салюк завърши и на второ място в генералното класиране. В шампионата на Украйна Салюк стартира с второ място в рали „Чуматский шлях“, а в следващия старт – рали „Мариопул“ отпадна заради повреда в двигателя. Това означава, че у нас Салюк-младши идва с автомобил, преминал сериозна ревизия. През миналата година Салюк-младши спечели титлата на Украйна, като записа и четири старта в IRC – 7-о място на Азорите и три отпадания: на Канарските острови, Корсика и в Ипр. У дома обаче спечели рали „Галиция“, „Александров рали Карпати“ и „Чуматский шлях“.

Лука Бети успя да се превърне в редовен участник в рали „България“ в последните няколко години, но през 2012 произведе голямата новина точно преди старта в Боровец. Заради нерегламентирани тренировки по трасето Бети беше изключен от състезанието, а тежкото решение на спортните комисари беше продиктувано и от факта, че в предишните кръгове на ERC той няколко пъти е бил предупреждаван за подобни нарушения и накрая беше наказан. След рали „България“ сезонът на Бети през 2012 на практика приключи, като той записа само два старта през втората половина на годината – отпадане заради повреда в рали „Мадейра“, а след това на рали „Антиб“ колата му се подпали и той пак не успя да завърши. Първият старт на Бети с автомобил версия Супер 2000 е през 2008 и досега в тази категория той е залагал само на Peugeot 207 S2000. За рали „България 2013″ обаче Бети прави нова стъпка в кариерата си и ще кара Ford Fiesta S2000. В крайна сметка през миналата година Бети завърши трети в европейския рали шампионат, като най-успешния му сезон досега е 2011, когато той се пребори за вицешампионската титла на Стария континент. При последното си участие в рали „България“ – през 2011, Бети завърши на 3-о място в генералното класиране.