СамокоВест

Георги Даскалов: Че ви кажем после. Триъгълният петоъгълник на Бойко Борисов

Споделете ни в

Имахме в първите години в Самоков едно седесарче, Бойчето, както казваме по нашия край – заоден ергенин, стар ерген. Приятелите все го закачаха кога ще се ожени. Един ден някакъв пак го подкачи, а той вика – мене главата ми се е запалилА кого че издигаме за президент, а ти ме питаш кога че се женим.

В петък премиерът Борисов реагира като Бойчето. Мене главата ми се е запалилА, вие ме питате кой ЧЕ е президент. ЧЕ ви кажем, ама после. И рече, че се намираме в петоъгълник, който е много по-сложен от Бермудския триъгълник, та ни е потребен президент обединител, балансьор, кон-солид-атор. И сега щял да си го измисля.

В българската политика президентът е предимно декоративна фигура. Във вътрешната политика държавният глава има много малко правомощия, когато нещата вървят нормално.

Във времена на политическа криза, на преждевременно прекратяване на мандата на правителството обаче, президентът става пълновластен господар. Практически друга власт в междуцарствието между две правителства няма и България тогава функционира като президентска република.

През останалото време Конституцията е отредила на държавния глава най-вече представителна функция. Но нещата зависят и от конкретния човек. Например Георги Първанов през двата си мандата нарушаваше духа на основния закон и пряко диктуваше правителството на т.нар. тройна коалиция.

Сегашният президент Росен Плевнелиев е друг тип. Той се самоограничи в рамките на Конституцията и беше по-активен във външната политика, където има и по закон повече правомощия. Фактически, без да се възприема като обидна квалификация, във вътрешната политика Росен Плевнелиев беше коректно продължение на Бойко Борисов, с малки изключение в края на мандата и ветото на Изборния кодекс.

Във външната политика Плевнелиев поддържаше твърд проевропейски и проамерикански курс, което не се харесваше твърде на Борисов. Това вероятно стана причина президентът да бъде принуден да се откаже от втори мандат.

Не съм им светил, но Борисов сигурно му е обяснил, че му е нужен президент, който не се зъби толкова на руснаците.

Понеже сме в триъгълен петоъгълник, нали.

Премиерът има основания за безпокойство, макар да ми се струва, че преиграва.

От една страна е Турция, която влиза в тежки времена и е възможно вътрешната нестабилност да се пренесе и към комшиите. Възможно е и да има увеличаване на броя на бежанците.

От другата страна е Русия. Тя разполага с достатъчно инструменти ако не да свали правителството, поне да го клати.

От трета страна е Европейският съюз. Той е в криза и има други проблеми за решаване, но вероятно заради Великобритания ще има затягане на гайките и бурмичките, включително и на такива малки като България. Ще трябва да се избира с кого и накъде, а на Борисов това не се харесва.

И от четвърта страна е Америка и НАТО. В ситуацията с Турция България ще става все по-важна за Вашингтон, което значи, че поводилото, на което е българското правителство, ще се скъсява още.

Та така е в триъгълния петоъгълник на Бойко Борисов. Сега идва ваканция, но до есента той трябва да измисли как да се разположи така, че да не го бодне някой от ъглите на петоъгълника.

Затова и се ослушва. И чака да види откъде ще задуха.

http://www.ekipnews.com/…/che_vi_kazhem_posle_triyg…/193808/