СамокоВест

Георги Даскалов: Лимитът на лъжите вече е изчерпан

Споделете ни в

georgi daskalovВладимир Кабрански, приятел от Самоков, разказваше веднъж неволно подслушан разговор. Вървят си две госпожи из центъра и едната вика на другата – Умира тоя град, умира. А тя ѝ отговаря – Тая па. Градо отдавна си е умрел.
Сетих се за тази история, когато слушах вицепремиера Калфин в Народното събрание да обяснява на депутатите, че ако не минат промените в пенсионната система, я чака катастрофа. Не искам да се заяждам. Но пенсионната система отдавна е катастрофирала.
150 евро средна месечна пенсия е тотална катастрофа, че и оттатък. В повечето европейски страни, с които се сравняваме неизбежно, социалната помощ за кой да е хрантутник без ден трудов стаж е неколкократно по-висока.
Сега Калфин и правителството предлагат увеличаване на пенсионната възраст и при жените, и при мъжете до 65 години и на осигурителния стаж съответно до 37 и 40, срещу което през 2026 година пенсиите ще пораснат с 40 %. Сиреч, вместо сегашните 150 евро пенсионерите през 2027 ще се радват на пенсия от 210 евро.
Ако тогава има евро, де.
Отново ще кажа. Не искам да се заяждам. Ама това се смешки.
Самият вицепремиер преди половин година разправяше, че пенсията в България трябва да бъде поне 700-800 лева, т.е. – двойно спрямо това, което сега обещава за след две петилетки и половина.
Сега е свалил мизата наполовина и то после. Ако.
Нема да стане така реформата.
Народът вече е обръгнал на обещания. За него те вече са равни на лъжи. А лимитът за лъжите вече е изчерпан.
Ако управляващите не започнат да дават сега пенсиите, които обещават за 2027, малцина ще са вече тези, дето ще повярват на тези обещания. Съответно вноските в пенсионните фондове ще намаляват вместо да се увеличават.
Българската държава жестоко е ограбила всички пенсионери дотук. Писал съм и друг път – при внесени 60-70 хиляди лева във фондовете номинално, без лихвите, нормалният българин получава обратно едва около половината.
Ако политиците чакат някой да им повярва и този път, няма друг начин, освен пенсиите незабавно да се увеличат с 50 процента. Незабавно значи от утре. Тези пари вече са взети от хората. Сега просто трябва да им се върнат.
Всичко друго си е лъжа. До доказване на противното.
http://www.ekipnews.com/…/limityt_na_lyzhite_veche_…/187628/