СамокоВест

Георги Даскалов: Война. Хладнокръвна и цинична

Споделете ни в

От приетите промени в Избирателния кодекс задължителното гласуване е сякаш най-безобидно. Разпоредбата е от т.нар. мъртвородени. Тя няма да работи, понеже няма санкция. Ако човекът не гласува, от това няма да произлезе нищо негативно за него.

Другите промени са по-съществени.

Първо, появява се квадратче в бюлетината „Не подкрепям никого“, но гласовете по този параграф ще се броят за действителни. Прякото следствие от тази промяна е, че се вдига прагът за влизане в парламента. Вероятността в Народното събрание да има три или пряко сила четири партии нараства. Това ще принуди малките да идат при големите и да се „продадат“. Политическото представителство ще се окрупни.

Второ, съединяването на референдуми и избори се отменя. Промяната е откровено конюнктурна и е насочена изключително срещу референдума на Слави. Депутатите ясно показват, че не желаят хората да могат да се произнесат по поставените въпроси – намаляване на броя на народните представители, намаляване на партийните субсидии, мажоритарни избори, избор на полицейски началници.

Това е фактическо игнориране на демокрацията, на правата на суверена да се произнася пряко. Това е война срещу избирателите, макар и необявена направо.

Трето, срокът на предизборната кампания се скъсява и се въвежда забрана за обявяване на прогнозни резултати. Потенциално това отваря широко вратата за всякакви манипулации и фалшификации. Ако ние нямаме предварителна информация за тенденциите, изборните резултати ще бъдат такива, каквито (ни) ги обявят.

Не вярвам политиците да не разбират какво правят. Ако не разбират – толкова по-зле.

Сред българите през последните две години има силна енергия за промяна на правилата, по които се излъчват депутатите. Повечето българи смятат, че сегашните правила произвеждат калпав парламент.

По тази причина има силни нагласи за промяна, която беше използвана от президента Плевнелиев в инициирания от него референдум. Парламентът осакати този референдум, който в интерес на истината беше твърде половинчат и плах.

Депутатите излъчиха ясно послание, че не им пука за избирателите.

Сега посланието е още по-ясно. Дали ще гласувате или няма да гласувате – за нас е все тая. Ние сме взели мерки. Ако не гласувате – ще ви заличим от списъците. Ако гласувате протестно, гласът ви всъщност ще е за нас. Ако съберете достатъчно подписи за референдум, ще го направим през август. Ако случайно се явите да гласувате масово на референдума, ще намерим начин да ви пречим. Ако все пак гласувате, ще намерим начин да не изпълним каквото сте решили.

Това си е война. Хладнокръвна и цинична.

А ние си мълчим.

http://www.ekipnews.com/…/vojna_hladnokryvna_i_cini…/192283/