СамокоВест

Георги Даскалов: Внимание, внимание. Говорит бог из Москвы

Споделете ни в

Наскоро ходих в Македония. Край Струга е построен манастирски комплекс, около скалната църква с прочутата Черна Богородица. Питам човека, който продава билети и в магазинчето кой сега е глава на македонската църква. Дедо Стефан, резиденцията му е тука. – А той какъв е – патриарх, екзарх? – Архиепископ.

А вие, викам, отделихте ли се от сръбската църква? – Отдавна. – И ме изгледа лошо.

И има защо. Всъщност македонската църква никога не се е подчинявала на сръбската, въпреки че бяха в една държава. Дори по комунистическо, Титово време, македонските попове си държаха на националната църква и това беше повод за периодични конфликти. През 1967 даже владиците в Македония обявиха църквата си за автокефална и си направиха Синод.

Сетих се тези неща, когато прочетох, че Светият Синод на Българската православна църква е взел решение, че няма да участва на православния събор в Крит по-късно този месец, ако не се изпълнят определени условия.

В това на пръв поглед няма нищо лошо, ние исторически ненавиждаме фанариотите, които правят този събор. Но мотивите на българските владици са като две капки вода на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Вселенският патриарх Вартоломей и руският Кирил си мерят калимявките, а българските попове по традиция и по сърце държат исо на Москва.

В църквата, както и на други места, но в църквата прекрасно се виждат метастазите на комунизма. От всички 14 митрополити в Синода, когато почина патрирах Максим, 11 бяха агенти на Държавна сигурност, сиреч на КГБ. И слушат Москва.

Избрахме си за патрирах милиционер, специализирал църковно пеене…в Москва. И пее човекът, както му кажат.

Никъде в бившия социалистически лагер го няма това, което го има в България. Комунистите навсякъде, дори в съветските републики, бяха първо поляци, унгарци, литовци…Наш`те комунисти се кълняха във вярност първо на общото пролетарско отечество. И само ако от Москва позволяваха – и на България. Ама по изключение.

Затова сега балтийци и поляци живеят като европейци, а ние…Ние живеем както живеем.

Поповете ни и те комунисти.

Скоро участвах в едно телевизионно предаване и се втрещих. Нервен зрител се обади да ме репликира и рече, че комунизмът ще се върне в България, понеже Бог желае това.

Православен комунизъм. Или комунистическо православие.

И богът му е в Москва.

http://www.ekipnews.com/…/vnimanie_vnimanie_govorit…/192959/