СамокоВест

Георги Даскалов: Батальонът се строява за последен валс

Споделете ни в

Който е гледал как жужеше партийната аристокрация преди свършилия в неделя конгрес на БСП, едва ли е имал съмнения, че Корнелия Нинова ще бие Михаил Миков. Румен Овчаров, Кирил Добрев и редица други отвътре, отвън „обективно“ хора като Андрей и Кънчо търчаха от човек на човек, от телевизия на телевизия и сочеха към Нинова като към спасител.

Елитът на БСП не беше сигурен преди две години, че Корнелия Нинова и Драгомир Стойнев, когото Красимир Велчев наричаше мъжката секретарка на Станишев (това трябва да се възприема като обидно), са правилните кандидати и затова плебсът беше оставен да избере сам. Плебсът си избра Миков, понеже от всички кандидати той му стоеше най-близък.

За две години обаче Миков се представи много зле. Понесе две тежки изборни загуби и допусна оттичане на членска маса – както към Първанов, така и към ГЕРБ. Например новият кмет на Сливен Стефан Радев в момента на избирането си все още членуваше в БСП. Но като него има доста, макар и не толкова известни.

Тези процеси са обективни. Електоратът на БСП се топи по биологични причини и заради оялата се върхушка и партията вероятно ще продължи да търпи загуби, ако не намери нова формула и не си потърси съюзници.

Елитът на БСП вероятно разбира, че времената, в които БСП имаше шансове да управлява самостоятелно или поне да доминира коалиционните формати, са отминали. На този етап такова присъствие във властта не е по силите даже на ГЕРБ.

Но ГЕРБ е в състояние все още да се коалира с по-малки политически сили. БСП под ръководството на Миков взе естествено решение – дистанцира се от ДПС, понеже този съюз за редовите избиратели на партията е много неприемлив. Но това остави партията без съюзници.

Драмата на аристократите в Социалистическата партия е, че са изключени от системата на номенклатурните блага и привилегии. Вярно, че Бойко Борисов не ги е оставил на сухо, но всеки трябва да отиде и лично да се поклони и да бъде припознат единствено в лично качество.

А червената аристокрация това не я устройва. Тя иска да е партньор.

Затова и Миков беше сменен с Нинова. Също като него тя е юрист и е от Северозападна България, от врачанското село Крушовица. Но има забележителна бизнес кариера – на 28 години е назначена от правителството на Иван Костов за изпълнителен директор на „Техноимпекс“. Това е генералска длъжност, дружеството пращаше всички български работници в Африка и им прибираше половината от заплатите. Там се слага само много проверен човек.

Както се пошегува Евгени Михайлов вчера – най-после един седесар да оглави комунистите. А досега беше все обратното.
Но Корнелия Нинова не е седесар. Тя и комунист не е.

Просто върхушката прецени, че тя ще е подходящият човек, който ще може да отведе БСП до съюз с ГЕРБ и дружно разпределение на порциите. А Гоце ще е балансьор. Ще ни дадат Германия за пример. Даже Корнелия вече го прави.

Батальонът се строява за последен валс.

http://www.ekipnews.com/…/bataljonyt_se_stroqva_za_…/192529/