СамокоВест

Георги Василев: Рекeтират ни с девиза: „Дайте ми пари, иначе ще се корумпирам!“

Споделете ни в

Georgi vasilevГеорги Василев е българин с успешна реализация в швейцарски банки и финансови компании. Автор е на монография на тема „Инвестиционни фондове”, както и на множество научни и публицистични статии в международни и български издания на тема международни финанси, инвестиции, политика. В момента е председател на новоучредената ПП „Република БГ“, която стартира гражданска подписка за провеждане на референдум срещу партийните субсиидии.

Интервю на Мая Георгиева

– Г-н Василев, държавните субсидии ли са най-важният проблем на българските партии, обвиняват ви, че въпросът ви за референдум е популистки в този момент, как ще се защитите?

– Тези политици, които са окупирали властта и в чиито партийни каси ежегодно потъват близо 40 милиона лв., застават срещу нас и ни казват, че темата е популистка. Това става в период на тежка икономическа криза, безработица и масова емиграция от страната. Ние бихме попитали, щом е толкова популистка темата, защо никой досега не направи нещо по въпроса – най-бедната страна в Европейския съюз да спре да плаща най-много пари за партии, които дори не се харесват на обществото? Нека не забравяме, че популизъм е нещо, което обещаваш, но нямаш никакво намерение да изпълниш. Станахме свидетели на безпрецедентна симулация от страна на властимащите, които месеци наред разиграват сцени на добра воля за намаляване на субсидиите си, а в крайна сметка ги орязаха с нищожния 1 лев. Ние бихме нарекли такова поведение не само популистко, но и крайно неморално. Това, че идеята за нашия референдум се възприема добре, не означава, че е популистка, а че е важна за обществото.

– С искането за този референдум не се ли отклонява вниманието от по-важни теми, като начина на гласуване – задължително, мажоритарно, електронно?

– „Република БГ“ бе една от първите партии, които подкрепиха инициативата на президента за референдум за изборното законодателство. Темите не биха могли да пречат една на друга, напротив, те се допълват, защото дават възможност на гражданите да взимат решения по въпроси, касаещи тяхното бъдеще. Ако тезата на референдума на президента пита „Как?“, то нашата пита „Кой?“, защото спира порочния процес, в който истински добрите идеи и политики трябва да се изправят в неравностойна битка срещу бездънни партийни каси. Пряката демокрация е силно застъпена в нашата политическа платформа, защото ние вярваме, че тя е единствения останал ефективен инструмент в ръцете на гражданското общество за радикална промяна на статуквото. Самият аз живея от над 20 години в Швейцария и там, на практика на всеки три месеца се правят допитвания до хората по различни обществено наболели въпроси. Това е част от демократичното разбиране за политика, възприето от политиците в Швейцария, а аз, както многократно съм споменавал, бих искал моята родина да стане като Швейцария на Балканите.

– Вашата позиция е да няма никакви субсидии за партиите, но политиците се оправдават, че така ще се развихрят черните партийни каси и финансирането им няма да е прозрачно. Приемате ли подобна теза?

– Категорично не я приемам. „Дайте ми пари, иначе ще се корумпирам!“ – Този девиз на съвременната българска политическа класа е недопустим за едно развито демократично общество. Това ли е моралът на политиците? Вместо да свият разходите си и да престанат да бъдат корпоративни структури с платени апаратчици, те заявяват, че ще се обърнат към незаконни форми на финансиране. Подобно поведение показва всякаква липса на морал.

– Дайте пример как в Европа партиите се издържат?

– В Италия, където политическата обстановка е сходна с България, разбраха, че субсидиите са сериозна бариера пред нормалния демократичен процес и взеха решение за премахване на държавните субсидии. Гражданите, които искат да дарят пари, ще имат възможност да насочват 0,2% от данъците си към партия по свой избор, в замяна дарителите ще получат отстъпка от данъка си. За сравнение, тук с парите си спонсорираме и партиите, които не ни харесват.

В най-развитата икономика в Европа – Германия, политическите партии получават субсидия от 0,85 евро. За разлика от германската, нашата държава дава 7 пъти повече средства на партиите. Изключително интересен пример е Великобритания, най-старата демократична държава подпомага само опозицията, а управляващите получават символични суми само за точно установени административни цели.

– Оправда ли сегашната власт очакванията на гражданите след февруарските протести от миналата зима?

– Не и това се вижда с непрестанните протести. Проучванията сочат, че това правителство достига рекордните 80 процента неодобрение. За жалост, обаче енергията, която отива по тези протести, се оказа недостатъчно ефективна, за да премахне статуквото, което държи властта с цената на всичко. Време е да излезем от кръга на негативните действия „срещу” и „против“ и с общи усилия да предприемем градивни мерки за икономическия и цивилизационен напредък на обществото ни. Смятам, че референдумът би могъл да обедини нашия народ, в името на това да засилим демократичните процеси в страната и да пренасочим огромен финансов потенциал в сфери като образование, здравеопазване и пенсионно осигуряване, там където наистина имат нужда.

– „Република БГ” е млада формация, кой ви подкрепя, възможно ли е в България да се прави честна политика, ако не си ГМО-проект?

– Партията ни е нова, но набира популярност и одобрение сред хората, защото усещат, че сме едно цяло с тях. Предложихме тема за обединение на всички граждани срещу партиите на статуквото. Очакваме ответен удар, но нищо няма да попречи на нашата решителност да изпълним своята цел – цивилизовано европейско общество, което се развива в среда на духовен и материален прогрес. Ето така ние разбираме политическата дейност, която не зависи от никого, освен от интересите на гражданското общество.

                                                                                                          Източник: faktor.bg