СамокоВест

ГДБОП предупреждава: Компютърни атаки с вируса WannaCry нанасят сериозни щети

Споделете ни в

Нов вид криптовирус (WannaCry) вече е заразил няколкостотин хиляди компютъра по цял свят и продължава да нанася щети, предупреждават днес от Главна дирекция борба с организираната престъпност. Потенциални жертви на хакерската атака са милиони компютри по света, се припомня на сайта на МВР.
Експерти по киберсигурност от ГДБОП съветват да бъдат предприети няколко важни стъпки за защита: използване на съвременна операционна система; незабавно обновяване на използваната операционна система, ако тя е неподдържана или остаряла; спиране на уязвимия комуникационен протокол SMB; използване на надеждна антивирусна програма; редовно архивиране на важните потребителски данни върху изолиран носител; активиране и правилно конфигуриране на съвременна защитна стена и игнориране на съмнителни и/или СПАМ съобщения.

Вирусът се разпространява чрез уязвимост в комуникационен протокол за връзка между сървъри по света, използващи операционната система Уиндоус. Всички важни файлове върху заразения компютър се криптират, а потребителят е заставен да заплати еднократно около 550 български лева в дигиталната валута Биткойн, за да получи отново достъп до тях. Компрометираната система автоматизирано се опитва да разпръсне вируса, като атакува други сървъри по света
За сега кибератаките са подминали българските институции.

Но жертви на хакерската атака са станали болници във Великобритания, испански телекомуникационен оператор, офиси на американска куриерска фирма, компютри на руското МВР, жп гари в Германия, автомобилни фабрики във Франция, училища в Китай и много други.