СамокоВест

Галъп интернешънъл: Българите запазват високо доверие в Европейския съюз

Споделете ни в

Европейските членове на световната асоциация УИН/“Галъп интернешънъл“ направиха проучване за нагласите след Брекзит – сред 15 европейски страни. То показва, че гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз през юни 2016 г., на практика няма почти никакво влияние сред повечето европейски държави.

Ирландците и испанците (по 20% гласували в полза на напускане) са най-проевропейски ориентирани сред всички изследвани страни.

Сред проевропейските страни остава и България. Веднага след Брекзит (още през юли) „Галъп интернешънъл“ зададе сходен въпрос и делът на искащите напускане беше 25% – срещу 75% искащи оставане. Сега, в края на годината, тези дялове са съвсем сходни. В края на 2015 г. пък делът на искащите напускане беше 18%. Покачването от 18% на 26% сочи известно разколебаване в подкрепата за ЕС, но като цяло структурата на мненията остава с очевиден превес на оставането в ЕС. По-рано тази година „Галъп интернешънъл“ публикува данни, според които доверието в ЕС у нас е в най-ниската си точка поне от влизането на България в Съюза. Това обаче не променя факта, че като цяло доверието в ЕС остава високо, особено на фона на доверието в българските институции.

Делът на хората в Германия, Франция и Белгия, които биха гласували тяхната страна да напусне ЕС, е спаднал през последните 12 месеца. В Швеция и Дания също значително по-малък процент биха гласували страната им да напусне, в сравнение с преди година.

Обратно, във Финландия и Гърция се наблюдава известно увеличение на желаещите напускане на Евросъюза – във Финландия от 24% на 40%, и в Гърция – от 38% на 46%. В Италия през изминалата година бяха регистрирани сериозни настроения за напускане на ЕС и осезаем ръст на евроскептичните нагласи. Сериозният дял се е запазил и сега и даже изглежда по-чувствителен – от 40% в края на 2015 г. до 42% сега.

Респондентите във Великобритания бяха запитани как биха гласували, ако се проведе втори референдум. 54% от тях заявяват, че предпочитат страната им да остане част от съюза, докато 46% са на противоположното мнение (а през миналата година бяха 54%).

Изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов коментира:„Българите продължават да са сред ентусиазираните спрямо ЕС страни в Европа. Дори сега, когато подкрепата за Съюза, изглежда разколебана, еврооптимизмът остава преобладаващ у нас“.