СамокоВест

В Цари Мали град само нужниците са автентични – от преди средновековието

Споделете ни в

cari mali gradВ Цари Мали град само нужниците са автентични. Единствено те датират от късната античност. Това стана ясно от снимките, излъчени тази сутрин по btv в рубриката „Аз, репортерът”. Наколни клетки, върху дървени платформи с изрязан триъгълник, мръсни и до голяма степен опасни напълно опровергават тезата за Късноантична римска крепост. Това си е чисто нашенска приумица, сътворена с едничката цел белчинският новобогаташ и строителен бос Симеон Пешов да гушне поредните близо 6 млн. лв. По нататъшният път на парите, разпределението на милионите между властимащите, все още не е ясен. В кои лични и партийни каси са изтекли обичайните комисионни от 30% до 50% от стойността на проекта – бъдещето ще покаже. Защото речно е: „Всичко тайно ще стане явно!”.
Проектът „Реставрация, консервация, и експониране на Късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк „ЦАРИ МАЛИ ГРАД” на стойност 5 760 292 лева бе финансиран с европейски средства по Оперативна програма „Регионално развитие”. Община Самоков също наля 288 162 лв. от изтънелия джоб на данъкоплатеца, като съфинансиране и продължава да налива. По решение на Общински съвет Самоков, от бюджет 2014 за ремонт на въженото релсово съоръжение бяха дадени допълнително близо 56 000 лева, тъй като по-малко от година след пускането му в експлоатация фуникулярът излезе от строя. За закупуване на сувенирни монети, които да бъдат продавани на автомата на горна станция на фуникуляра, и за зимно механизирано поддържане кметската управа с лека ръка потроши още 30 000 лева. Тази година от общинската хазна бе платен ремонтът на оградата на детския кът и на една от кулите на комплекса.
Комплексът Цари Мали град е един от десетките абсурди, представени официално като „успешни проекти“ за развитие на местния туризъм. Става дума за проекти за милиони, които в повечето случаи се опорочават по цялата верига, заради широките порти в Закона за културно-историческото наследство – те допускат съмнителни обществени поръчки, размиване на отговорност, безконтролно изпълнение и корупционни схеми, според признанията на не един или двама експерти.
Шумно и най-вече скъпо рекламираната крепост всъщност е един от 100-те бутафорни туристически обекти. Самоковест е публикувал част от заключенията и коментарите на водещи специалисти. Припомняме някои от тях.
Главен експерт Яна Топалова от Института за национално недвижимо наследство:
„Перник малко по-рано внесе задание за проектиране, което три пъти сме връщали. То е гледано на експертен съвет, тъй като искаха абсолютно недопустими неща, както стана при Цари Мали Град над с. Белчин – зидане до горе в камък. Но не са виновни само те, програмата имаше много недомислия. Проекти на стойност под 1 млн. бяха отхвърляни по технически показатели. Програмата беше преднамерено ориентирана за усвояване на много големи средства. 5 милиона са много пари, за тази сума трябва чудеса да се построят, за да ги оправдаете. И най-тъпото е, че класираха проектите по това – по финансова стойност. И общините, за да докарат стойност, пълнеха, пълнеха, предвиждаха грандиозни строителства и т.н. Направо не можехме да ги озаптим.
Не, това е катастрофално. Серия международни документи на организации коментират въпроса и няма да се разпростирам, но ще кажа, че още Венецианската харта от 1965 г. казва, че реставрацията свършва там, където започва хипотезата. Дори да си абсолютно сигурен, че точно така е изглеждало нещо, някоя крепост – няма автентичност, не е морално да се направи. Все едно да боядисаш църквата в Батак и да запълниш следите от куршуми, за да ти е чистичко. Една истинска крепост носи своите белези от разрушението на времето, дори да си сигурен как е изглеждала, не се прави така.”
Резултатът от изграждането на Пернишката крепост с полимери, „надграждането“ на византийската казарма на Яйлата с тухли, както и съмнително цялостно „вдигане“ на Цари Мали град е обезличаване на паметниците и загуба на тяхната автентичност, в дълбок разрез с международните стандарти за реставрация и консервация, които България е приела. Стана популярен терминът „диснизация“, а според проф. Тодор Кръстев, експерт от ЮНЕСКО, такива профанации ще пожънат ниско-бюджетен туризъм, а не овации.
Доц. Георги Вълчев изтъква друг проблем – сензационното представяне на археологически находки, при това от страна на държавни представители, които внушават фалшива представа към миналото. „Това създава усещането, че всичко в България е фалшификат“, обобщава доцентът.
Ако сравните обектите, изградени по Оперативна програма „Регионално развитие”, ще видите, че резултатите са като по калъп – експониран византийски и/или средновековен облик, 5-6 метра зидария и задължително поне една изцяло изградена кула, която се превръща в музей. Дори екстрите са едни и същи – възстановки на битки, стрелба с лък, будоар с рицарски одежди, демонстрации на занаяти, пейки за отдих, барбекю и т.н.
Очевидно контролните институции не си вършат работата, щом като допускат толкова лесно едни пари да потънат в едни джобове, а покрай тях се стига до пълна подмяна на историята.
Защото каквито ни нужниците – такива ни крепостите – такава ни историята.

4 thoughts on “В Цари Мали град само нужниците са автентични – от преди средновековието

  1. При малко повече фантазия дори и тези места могат да станат част от бизнеса. Ако се озвучат подходящо, при отваряне на вратата да почват да се чуват предсмъртни стенания, дрънкане на оръжие, викове, току виж си се почувствал като древно римски воин, напуснал отбраната на крепостта в най решителният момент на битката за да потърсиш облекчение…

  2. Още не съм посетил тази „забележителност“ в нашият край,“Цари Мали град“, не смятам и да я посещавам. Но дали нещо по хигиенично е направено, или продължава същата история?

  3. Това е бутафорна, т.е. сега построена крепост, която никога преди не е съществувала.Първоначалната и цена беше 3 млн. лв., платени от населението на Общината и по стотина хиляди годишно-загуби, демек разходи и кражби.
    Изграждането на бутафорни сгради и съоръжения е забранено н ЕС, допуска се само показване на остатъци от действително съществували някога сгради, за белчинската свиня обаче, която унищожи Искъра-закони няма!Хаджиангелов-сега шеф на музея, подхвърляше нощем стари ръждясали монети и артефакти, довлечени от къде ли не, които на другия ден „изкопаваха“.Най-често ги купуват от иманяри, както и всички други „археолози“ и най-вече-т.н. проф.Н.Овчаров и сегашната шефка на НИМ-проф.Бони Петрунова. Има голям брой статии за техните далавери, вкл. и от бивши полковници от МВР, които точно с такива бандити са се занимавали…Белчинската свиня дължи на Самоков над 200 млн. лв. без лихвите и щетите, а продължава да се прави на три и половина. Ще гласувам за този кандидат-кмет, който обещае да го даде под съд!

  4. Имам една статия от вестник, писана скоро от полковник от МВР, специалист по преследване на крадци на артефакти-писана точно за „проф.“ Овчаров.Че той бил къде-къде по-голям краздец и престъпник от самоковските цигани.Купува боклуци от иманяри, закопава ги някъде, после ги изкопава и лъже на горе, че това са най-важните артефакти в българската история, че са от хиляди години, а те най-често са фалшификати, иска и получава стотици хиляди за разкопки и изследвания, които после отчита с фактури с невярно съдържание-в които разходите са надути десетократно. Е, сигурно подхвърля на тоя оня по някой кокал…Ще я пусна тази статия.Хаджиангелов се учи от него и от Петрунова…

Comments are closed.