СамокоВест

В памет на Иван Янков

Споделете ни в

Напусна ни композиторът Иван Янков. Той си тръгна от тук, както само блажените си тръгват. Иван просто прекрачи през границата между двата свята.

Иван Янков е роден в гр. Самоков през 1945 година. Завършва Софийската музикална академия през 1968. Работи като пианист и аранжор в оркестъра на Чалашканов и оркестър “София”. Бил е диригент на Естрадния ансамбъл на Българската народна армия до 1975.

Повече от две десетилетия от живота на Иван Янков преминават в Норвегия, където преподава музика в колеж. През тези години той поддържа връзката си с България и осъществява проекти между двете страни под надслов “Bulgaria Calls Norway”, с които популяризира българската музика в северната страна, както и норвежката музика в България. През 1994 Иван Янков завършва “Психология” в Консерваторията в Осло. Член е на Съюза на българските композитори. Автор е на произведения за камерни ансамбли, балетна музика, както и на произведения за биг-бенд и джаз ансамбли. Първият му компактдиск „How Like А Winter“ по сонети на Шекспир, е оригинална интерпретация на Шекспировото творчество с изразните средства на съвременната музика.
От няколко години Иван Янков отново живеше в България, но Норвегия продължи да присъства в живота и композициите му. Компактдискът „Прекъснати мисли” е продължение на вокалния цикъл „15 песни по сонетите на Шекспир”. Записан е у нас с български изпълнители от различни музикални жанрове – камерния ансамбъл „Софийски солисти”, струнен квартет „Хорс”, певиците Диляна Георгиева, Ивелина Цонева и Весела Делчева, контрабасиста Димитър Карамфилов, перкусиониста Стоян Янкулов – Стунджи. Клавирните партии се изпълняват от самия автор.
Албумът е представен мултимедийно в София броени дни преди гостуването му в предаването „На бис – българските музиканти”. Иван беше гражданин не само на две държави – България и Норвегия. Той беше гражданин на света.

Само преди седмица в зала „Филип Кутев“ на СБК  се състоя Българо-норвежка музикална вечер, за организирането на която Иван имаше специална заслуга. Великолепното изпълнение на талантливия ни пианист заедно с Йосиф Радионов (цигулка) и Зорница Радионова (пиано) както винаги заплени публиката. Специален гост бе норвежкият композитор и китарист Гисле Крогсет.

Иване, трудно ни е да повярваме, че вече не си сред нас. Ти си отиде, така както сам си пожела – от сърцето на Рила и с усмивка на уста. И нека пътят ти да бъде лек и светъл като обич. Сега си свободен, възвисен и щастлив, защото свириш в небесния оркестър. Но без теб светът стана по-тъжен, по-бездуховен, по-безцветен и по-малко свободен.

Ще ни липсваш. Сбогом до онзи миг, когато с радост отново ще се срещнем – Там.