СамокоВест

Върху детските площадки в „Самоково” никнат кръчми и гаражи

Споделете ни в

В квартал „Самоково” живеят повече от половината жители на Самоков. В Гетото на соцпанелките над 15 000 души са обречени на задушаване. Бетон, мърсотия, прах, кал, шум и липса на въздух – това е най-големият жилищен комплекс в града. Блоковете са нацвъкани буквално на една ръка разстояние, та хората съвсем спокойно си гледат един друг в прозорците. За зелени площи и дума да не става. Децата в квартала са напълно лишени от места за игри и развлечение. Съгласно Закона за устройство на териториите и наредба №5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „В поземлени имоти, квартали и територии, урегулирани за комплексно (групово) жилищно застрояване, се спазват следните препоръчителни и пределно допустими стойности на нормативите за прилежащите на жилищните сгради територии – озеленена площ – (П озел.) – от 50 до 60 на сто, най-малко 40 на сто”. Стигна се до там Парламентът да гласува мораториум за строителството върху зелени площи. За забраната обаче отдавна никой не си спомня. Отношението към закона у нас отдавна е като към врата у поле. Демек никой не го спазва и най-вече властимащите. За да се осигурят що годе нормални условия за живот в железобетонните капани, наречени панелки трябва да има поне достатъчно зеленина и въздух. Вместо това и малкото останали свободни пространства продължават да се застрояват. Чрез поредица от отреждания и преотреждания, ПУПове и УПИта в междублоковите пространства никнат кръчми и гаражи. Цялата тази еквилибристика има една единствена цел-възможности за получаване на пари под масата. Несъстоятелно би било обяснението, че парцелите ще бъдат продавани на търг, което изключва вероятностите за корупция. Игрите с търговете отдавна са познати на всеки средно интелигентен българин, в частност самоковец.

Предстои провеждането на търгове за продажба на общински имоти в централната зона на кв. „Самоково”. Вече и зона „В” на кв. „Самоково” има приет подробен устройствен план. Тази част бе последна разработена, тъй като бе най-благоустроена от една страна, а от друга нямаше яснота за трасетата на подземните комуникации, които вече са изградени. След приемането на плана, на проведеното през май редовно заседание на ОбС се взе решение за обявяване за продажба на общинските терени в тази зона. Така, че в най-скоро време и тя няма да се реди сред благоустроените градски пространства.  Предстои да бъдат преотдадени три имота с досегашно предназначение за обществено обслужване. Единият е с площ от 300 кв. м и предвидено застрояване от 73 кв. м. Вторият е 160 квадрата, а третият 173, като в тези парцели е заложено 50% застрояване. Началната тръжна цена на трите парцела е съответно 21 хил. лв., 11 200 лв. и 12 110 лв. Другите терени в централната част на „Самоково” са предвидени за гаражи и за жилищно застрояване. Обособени са 4 имота за гаражи съответно за изграждане на 3, 5, 18 и 13 гаражни клетки. Началната тръжна цена е в размер на 51 лв. за кв. м. Право на участие в търга имат само живущите в кварталите предмет на одобрения ПУП, съгласно постоянен адрес; да притежават МПС и да не са придобивали право на собственост върху терен отреден за “гаражи”.

Пълно безумие е продажбата на терени за строителство на гаражни клетки. Стотици парцелчета от по 30-40 квадратни метра стават частна собственост. Дори и да отпадне необходимостта от този вид гаражи в бъдеще преотреждането на терена става невъзможно. Фактически няма как да бъдат обособени нормални поземлени имоти за какъвто и да било друг вид строителство. Нито общината ще може да откупи терените от десетките собственици за евентуални обществени сгради, нито други частни лица.

За да спре унищожаването на оскъдната зелената система на „Самоково” трябва не само да бъдат забранени последващите промени, но да бъде спряно и изпълнението на вече отредените за сгради, но все още незастроени зелени площи.

Задължително е на предстоящото заседание на Общинския съвет избраниците ни да преосмислят позицията си относно бъдещето на квартала и незабавно да спрат търговете за всякакви обекти извън тези от изключителна обществена значимост. Макар и крайно недостатъчни останалите незастроени площи да бъдат определени преимуществено за детски площадки и места за отдих. Да се разработи стратегия за съвместни действия между общината и живущите за създаването и поддържането на зелени площи в междублоковите пространства. И нека управниците ни бъдат така добри да си спомнят, че данък сгради, който плащат гражданите следва да им осигурят нормални условия за живот. А предвид високото строителство в „Самоково” жителите на квартала плащат най-високите налози за единица площ. Най-малкото, което избраниците ни им дължат е въздух, зеленина и място за отдих и игри на децата.

2 thoughts on “Върху детските площадки в „Самоково” никнат кръчми и гаражи

  1. Молодци .. товорищи .. Компаса е руско производство и ТЕЗИ в общината мислят че вървят на Запад .. обаче стрелката е наопаки и затова вървят на Изток. Предложение на една електорална единица кояро се върна от Запад и „живее“ в Самоково. Преди всяко гласуване за капанче, за кръчма или гараж КОМАНДИРОВКА на Запад. Канал Рила също да Документира. Сменете компаса мама му стара.

  2. Във времето ,когато някой общини се мъчат да премахнат голямото недоразумение с гаражните клетки и изяждането на зелените площи,нашите общинари са решили твърдо да бетонират всяка свободна площ в кв.Самоково.
    Този поглед „напред във времето“съвсем скоро ще доведе до съседски войни за паркоместа пред блоковете и продължаване паркирането върху зелените площи.Не това е начина да се печелят пари за издръжка на Общината,за сметка на останалите жители на квартала.
    Трудно се сменя Славчо,компаса.Трудно се сменя и всичко друго в Самоковската управа.

Comments are closed.