СамокоВест

Въпрос в Брюксел за сигурността на Депото за отпадъци докара в Самоков министър, зам.министър и председател на парламентарна комисия

Споделете ни в

ivelina vasilevaСлед като Ангел Джамбазки, заместник-председател на ПП „ВМРО – Българско национално движение“ и член на Групата на европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент, отправи официален въпрос към Председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер относно терена за изграждане на регионалното Депо за отпадъци, в Самоков пристигнаха един министър, един заместник министър и двама депутати. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева участва в работна среща по изпълнението на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Костенец (Самоков)“. Присъства и заместник министър Красимир Живков, който като бивш областен управител познава проблема с изграждането на Депото. Участие в срещата взеха и председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Станислав Иванов и народният представител Ирена Коцева.
Основен участник в срещата бяха и представителите на Инициативен комитет против изграждането на Депото. Те отново поставиха проблема за недопустимата близост на терена до две населени места – Самоков и Драгушиново, и до водосборната зона на река Искър. Изразиха становище, че заключенията за въздействие върху околната среда не отговарят на истината. Посочиха риска за природата при евентуален земен трус, който предвид обстоятелството, че Самоков е в земетръсна зона, не трябва да се пренебрегва. Изтъкнаха като съществен недъг на проучванията за допустимост, че в документите е записано, че Депото е в близост до река Палакария, а не до река Искър.
Както повечето подобни обсъждания обаче и тази работна среща приключи без съществен резултат. На практика министър Ивелина Василева заяви, че процедурата по изграждане на Депото е започнала и връщане назад няма.
Два са новите моменти, след проведения разговор. По предложение на Петър Чарийски представители на общинската управа и на инициативния комитет да се запознаят на място с работата на изградено по същата технология Депо, министър Василева препоръча на кмета Владимир Георгиев да бъде организирано такова посещение. И второто ново обстоятелство е заявеното намерение от Патрик Смитьойс да съди страната ни пред Международния съд в Хага. Смитьойс е холандски гражданин и е собственик на имот в местността „Татарски брод” с площ от близо 600 дка. Той поясни, че съвместно с партньорите си, също граждани на Холандия, възнамеряват да изградят в имота детски комплекс, в който децата от Самоков и столицата да могат да играят и да учат сред природата. Изграждането на Депо за отпадъци в непосредствена близост до парцела и във водосборната зона на река Искър пречи на инвестиционните им намерения. Като основен аргумент за нарушаване на правата му и засягане на интересите му Патрик Смитьойс посочи, че при закупуването на имота не е имал информация за предстоящото изграждане на Депо за отпадъци. Той допълни, че вече се е запознал с всички доклади, протоколи и официални документи, свързани с обекта и е останал с впечатление, че много от тях са с невярно съдържание.
В края на работната среща Ивелина Василева декларира, че екипът на Министерството на околната среда и водите е на разположение за всички въпроси, отнасящи се до реализацията на проекта.

One thought on “Въпрос в Брюксел за сигурността на Депото за отпадъци докара в Самоков министър, зам.министър и председател на парламентарна комисия

  1. Присъствах на срещата с министър Василева. За съжаление в мен остана неудовлетворението, че нещата са предрешени и това беше отбиване на номер! Отбиване на номер, че виждате ли ние обръщаме внимание на мнението на хората,изслушваме ги ,но си правим това което сме си намислили. Това беше и стратегията на стария кмет, който постоянно твърдеше, че е за „диалог между властта и населението“,но си правеше каквото си е намислил. Тази демагогия продължава и сега! Най точните изказвания право в целта бяха на Румяна Костадинова д-р Панев. След това на моменти се изместваше акцента на събирането, особено от ответната страна, които не спираха да ни увещават колко стриктно ще се изпълняват изискванията при строителството, за направените оценки от РИОСВ (по мнението на Инициативният комитет и гражданите това е най-фалшивият документ, който посочва р. Палакария като най близка река. Това показва, че „експертите“ въобще не са си направили труда да погледнат картата, или сателитни снимки(такива Бойчо Стамблийски показа на един от присъстващите депутати). Прав е Бойко Хаджийски с коментара си за симбиозата между централна и местна власт, за съжаление в ущърб на всички ни.На тръгване показах на министър Ивелина Василева снимките на р.Искър и порутените прагове. В предишният ден в писмо и бях напомнил за нейно нареждане през 2012г като зам. министър за възстановяване на съществуващите хидросъоръжения. Казах и,че нищо не е предприето досега и това е един от примерите на „диалог“ между местна власт и мнението на гражданството. Сега се очертава да стане същото,направих паралел между станалото и очертаващото се да стане в много по голям мащаб.Още преди години трябваше да стане този референдум, но след като управниците ни докараха до тук с недалновидната си предателска политика, сега трябва да го направим каквото и да ни струва! Направихме абсурден референдум за АЕЦ(където малцина са компетентни),защо сега да не направим допитване за такова нещо което пряко ни засяга и всеки може да има мнение? Та това е 30 години струпване на огромни маси боклук не само от 4-те общини, но и от София (според Министерско постановление такива депа са задължени да отделят 10% от площта си за нуждите на други Общини. Справка – депото в Севлиево, където въпреки недоволството на цялата общественост само за година са превозени 20 000 т. бали от София! Да се надяваме, че референдума ще стане пък „каквото сабя покаже“. Колко поучителни поговорки имаме „Глас народен, глас божи“! Така ще отпадне и отговорността от Общ. ръководство и няма да ги „плюят“ следващите поколения!

Comments are closed.