СамокоВест

Вторият етап от проекта за лични асистенти отпада – над 420 души остават без грижа

Споделете ни в

lichni asistentiАгенцията за социално подпомагане предупреди, че втори етап от проекта за лични асистенти няма да има. Припомняме, че очакванията бяха с втория прием на документи за социалната услуга да бъдат отпуснати допълнителни бройки.
Като причина за промяна на първоначално обявената организация за приема на заявления в два етапа, от Агенцията посочват големия брой потребители, които вече ползват услугата. С писмо до Общината от Агенцията обясняват, че „обявяването на втори прием на документи от кандидат-потребители през месец юни ще създаде допълнителни очаквания сред гражданите, които в рамките на този проект не биха се реализирали, тъй като финансовият ресурс по проекта е разпределен и броят на оценените вече кандидати е значителен“. Така, на практика, става ясно, че средства за финансиране на втори етап по проекта „Нови възможности за грижа” няма.
За община Самоков при първия етап бяха назначени 131 лични асистенти за 133 потребители. Хората, които се нуждаят от грижа обаче са много повече. Още при първия прием на заявления кандидатстваха 555 потребители и 548 лични асистенти. Това означава, че повече от 420 човека – хора с увреждания и хора с ограничения или в невъзможност за самообслужване, остават без личен асистент.