СамокоВест

Всичко е Мара втасала – Общината потроши близо 15 000 лева за цветно лого на Самоков на латиница

Споделете ни в

Поредното хвърляне на пари на вятъра от страна на местната власт вече е налице. Близо 15 000 лева от общинската хазна бяха потрошени за цветно лого на града. Буквите са с височина около метър и половина на латиница. Изпълнител на поръчката е рекламна агенция “Раиц 2”. Общата стойност на проекта е 12 хил. лв. без ДДС.

Логото е поставено в непосредствена близост до така наречения „Самоков“ по пътя към Боровец – друго безумно пропиляване на публични средства, за да са си лика и прилика. Времето вече доказа безсмислието на Самокова. Опитите за посегателство, почти пълната липса на интерес към обекта, назначаването на охрана, уредник или както там се води, който освен да си губи времето и да получава заплата, няма какво друго да прави.

Новата модна „придобивка“ повдига няколко сериозни проблема.

На първо място – Това ли е най-належащият харчлък на  общински пари? При двойно по-високата безработица в общината, спрямо средната за страната, при демографския срив, при печалното състояние на ВиК мрежата в града и пълното отсъствие на такава в повечето от селата, при трагичното състояние на някои от пътищата и преди всичко на тротоарите, при все още неотстранените поражения на инфраструктурата в резултат на наводнението, при глутниците безстопанствени кучета, за които пари за приют няма? И още, и още…

Друг проблем е защо логото е само на латиница?

Когато кирилицата е една от трите официални азбуки на Европейския съюз, защо самоковските управници принизяват духовните достижения на страна ни. Има ли бъдеще град, който не цени миналото, културата и просвещението? Не би ли било разумно надписът да е първо на родната ни азбука и едва тогава и на латиница? И един въпрос, който сайтът ни многократно поставя при редица подобни случаи. А именно : Кой художествен съвет е одобрил проекта, кои експерти участват в него, зачита ли се мнението на известните самоковски художници, а и на младите такива, след като Самоков е известен преди всичко като град на зографи?

Кога властимащите ще осмислят максимата – уважавай себе си, за да те уважават и другите, и до кога всеки ще прави това, което не му е работа?

2 thoughts on “Всичко е Мара втасала – Общината потроши близо 15 000 лева за цветно лого на Самоков на латиница

  1. На тия хора(управниците ни)трябва да им се държи сметка по изкъсо,защото не за първи път харчат пари за подобни глупости. Кой е инициатора на това шарено петно на фона на хубавата зеленина на туристическата градина? Минало ли е през Общ. съвет, и ако е минало , не се ли запитаха тия съветници това ли е най належащото да се направи в момента. Защо не се помисли да се възстановят почти навсякъде счупените улични табели, създаващи много грозна картина из града? С тези пари могат да се направят 300 бр. табели от поцинкована ламарина,прахово боядисани с фосфорисциращо(светещо) фолио, можеше да се поставят ролетни щори на 100 прозореца на болницата – нещо много необходимо и от години повтаряно, и още и още! Не на последно място е и въпроса за експертите и худ.съвет одобрили проекта. Сега разхождат една прахосмукачка за събиране на фасове и кенчета! Строили се цялото войнство около количката и цъкат ли цъкат с език. Що за глупост пак са намислили – да потрошат пак повече от 10 000 ли беше, 15 ли беше за такава измишльотина? Имала медал от панаира в Пловдив! Аз не съм видял толкова кенчета ли беше (може и да греша ( по улиците. Циганите се стараят да ги събират и от кофите за смет. А за едни фасове да потрошиш толкова пари! Това за мен са престъпни деяния на фона на мизерията ни!

  2. Правя корекция на броя на табелите за сумата 12000лв. Преди 5-6 г.направих такива 2 табели в „Самел“, и ги представих на Общ. Самоков. Стояха в стаята на еколозите при инж. Любка Кьосева 2 седмици. Излязоха ми по 15-16 лв за един брой. В завода ми казаха, че при по голяма поръчка цената може да падне. Преди това имах информация, че за 1 бр. табела(пластмасова) са заплащали по 30 лв. Моите табели не са мръднали вече около 6 г., докато старите,които са останали все още, вече пластмасата е остаряла от слънцето и се чупят като стъкло. Та за тези 12000 лв.могат да се направят най малко 800 бр. табели. Затова за бъдеще ако се намери изпълнител, трябва да следим за колко лв.ще направи 1 табела! Заедно с окачването,цената не трябва да бъде повече от 40-45 лв. за 2-те табели!

Comments are closed.