СамокоВест

Водещи световни медии за сблъсъците пред парламента

Споделете ни в

sblusaci parlament protestСблъсъците пред парламента от тази нощ вече са във фокуса на световните медии.

БиБиСи пише: Протестиращи блокираха вратите на българския парламент, като кулминация на масовите протести от месец срещу корупцията в страната. Авторитетната британска медия посочва, че европейският комисар по правосъдието също подкрепя протестиращите. Вивиан Рединг, която беше в страната за разговор с хората, написа в Twitter: „Тук в София, симпатизирам на българските граждани, които протестират по улиците срещу корупцията”. Би Би Си публикува  и снимка, която показва нападението над репортера от OFFNews Иво Божков, който предаваше директно от площада пред катедралата “Св. Александър Невски”. Божков беше свален на земята, докато снима с камерата си. Полицаите са го ритали в ребрата.

„Вашингтон пост съобщава”: Полицията в България използва сила срещу демонстранти, опитващи да им попречат да изведат министри и депутати, блокирани в парламента. Четирима души са ранени. Антиправителствените протести в столицата София, продължаващи от 40 дни, ескалираха във вторник вечерта, след като няколкостотин демонстранти блокираха депутатите вътре в парламента, желаейки да свалят лявото правителство. При парламента дойде автобус да изведе депутатите навън, но протестиращите отказаха да го пропуснат, образувайки човешки верига и хвърляйки камъни по превозното средство. Демонстрантите скандираха „убийци”, докато десетки полицаи в екипировка за борба с безредици ги бутаха и биха, за да разчистят пътя пред автобуса, но след около час автобусът трябваше да се върне обратно до сградата. Сред пострадалите има и такива с рани по главата.

Агенция „Франс прес” съобщава, че блокадата е заварила в сградата членовете на три парламентарни комисии, обсъждали промените в бюджета и описва неуспешния опит на органите на реда да пробият човешката блокада, за да проправят път на автобус.

Около 30 депутати, трима министри и журналисти бяха блокирани тази нощ в българския парламент от демонстрантите, които продължават антиправителствените протести 40-и ден, пише в. „Монд”. Хората протестират срещу „олигархията”, която според тях управлява страната. Според българското министерство на вътрешните работи полицията не е използвала сила, въпреки че срещу полицаите са били хвърляни камъни и други предмети. Девет души, сред които двама полицаи, са пострадали..

„Ройтерс” също информира за събитията и цитира възгласите „Оставка!“ и „Мафия!“, скандирани от събралите се хора. Агенцията допълва, че автобусът, направил опити да пробие блокадата, е бил замерян с пластмасови бутилки и други предмети.

Десетки български депутати попаднаха в капан в парламента, след като хиляди протестиращи блокираха вратите и се сбиха с полицаите, съобщава телевизия “Ал Джазира”. Протестиращите викаха „убийци”, докато силите на реда се опитваха да проправят път на автобуса с народните представители, пише в сайта на телевизията.

„Евронюз” пише на сайта си: Участници в антиправителствен протест в София блокираха сградата на парламента, не разрешавайки на депутатите да го напуснат,

В София няколко стотин участници в протест срещу правителството на България блокираха вратите на Народното събрание, в резултат на което депутати и журналисти не могат да напуснат сградата. Протестиращите настояват за оставката на правителството и заявяват, че няма да свалят блокадата, докато исканията им не бъдат изпълнени. Във връзка с демонстрациите няколко централни улици на София бяха затворени за автомобилен трафик. Сградата на парламента е обградена с метални заграждения, поставени от полицията. Антиправителствени митинги, събиращи най-много хора в София, се провежда вече повече от месец в България. 

ИТАР-ТАСС обръща внимание на барикадите, изградени от контейнери за смет и изтръгнати пътни знаци. Но интересно защо в кореспонденцията руската агенция пише за “около 400 протестиращи, които изцяло блокираха площад Народно събрание в София”.

Руското  електронно издание„ Правда ру” пише: България преживя оставката на едно правителство и чака следващата. Протестиращият от февруари народ не желае да вижда в парламента никого от действащите политици. „Ако позволим протестите да продължат дълго, тези хора няма да могат да намерят реален механизъм за решаване на своите проблеми, това ще е първата крачка към радикализация”, каза вътрешният министър на България. Масовите улични антиправителствени протести, провокирани от двукратно увеличение цените на тока, започнаха през февруари 2013 г. На 20 февруари кабинета на Бойко Борисов подаде оставка. Въпреки, че е трудно да бъде обвиняван за нещо, той само изпълни предизборните си обещания – затвори четири блока на съветската АЕЦ „Козлодуй” и проекта за АЕЦ „Белене” под предлог, че е неправилен, скъп и опасен. Българите се съгласиха с него, но помисли ли някой, че вносът на електричество ще струва три пъти повече, и ще доведе до ръст на цените? Вероятно да, но е предпочел да си замълчи. На изборите през май на власт дойде „технократа” Пламен Орешарски от настоящето коалиционно правителство на КБ, ДПС и Атака. Коалицията едва достигна за половината места в парламента и виси на косъм от действията на непредсказуемата партия Атака. Това правителство направи необмисленото назначение на 32-годишния медиен магнат Делян Пеевски, от ДПС, за шеф на ДАНС, който през 2007 г. беше уволнен от правителството по обвинения в корупция. Така на 14 юни започна втората вълна на българската революция, която днес напомня психическа атака. Очевидно българите не желаят да виждат как се разбърква една и съща колода политици. Но какъв е изхода от ситуацията? Нови избори в условията на стария изборен кодекс няма да даде резултат.