СамокоВест

Водачът на листата на РБ Димитър Делчев и кандидатът на община Самоков Светлана Атанасова се срещнаха със симпатизанти

Споделете ни в

2Водачът на листата на Реформаторския блок за 26-ти МИР Димитър Делчев и издигнатата от общинската структура на блока Светлана Атанасова се срещнаха със симпатизанти.
Кандидатурата на Димитър Делчев е изцяло в съответствие с едно от основните искания на гражданите за нови лица в политиката. Той е в групата на младите хора – необременени, знаещи и можещи. Правен консултант с магистърска степен по право от „Св. Климент Охридски”, завършил Университет Кеймбридж – английско и европейско право, Делчев е специалист в областта на Корпоративно право и търговски сделки, Европейско и международно право, Обществени поръчки, Енергиен сектор, Воден сектор, Околна среда, Неправителствени организации. Владее английски и немски език. Има една дъщеря.
Светлана Атанасова е добре позната на самоковци. Тя е мениджър в туристическия бизнес, с магистърски степени по Туризъм и Финанси, Председател на Българската Асоциация на Туристическите Агенции, стипендиант на фондация “Карл Дуисберг” – Германия, общински съветник от коалиция “Бъдеще за Самоков”. Светлана Атанасова се е доказала като човек с точна оценка и добри идеи за развитието на региона и на туристическия бранш като цяло. Известна е като организатор и спонсор на различни спортни и културни събития в община Самоков.
Целите и приоритетите на Реформаторския блок, разработени в политическата програма на блока, представи финансовият експерт Бисер Манолов. Специалист по банкови фалити с 27-годишен опит в сферата на финансите, Манолов направи компетентен, ясен и точен анализ на случая КТБ. „КТБ бе срината вулгарно и с ясна политическа цел”, категоричен е експертът. Той обоснова позицията си, че след близо 3 месеца банката не може да бъде реанимирана и посочи възможните варианти за решение. „Казусът КТБ доказва по безспорен начин необходимостта от присъединяването на България към еврозоната,”, изтъкна Манолов. „България в Еврозоната” е сред основните приоритети на Реформаторския блок. „Това е единствената дългосрочна цел, която може да ни обедини и да ни изтегли за косите. Под контрола на европейските институции, страната ни ще се развива по европейски критерии”, каза още той. А влизането ни в единния банков надзорен механизъм на ЕС е застраховка срещу бъдещи политически сценарии в стил КТБ.
По отношение на Южен поток експертът посочи, че Реформаторският блок е за изграждането на газопровода, но по европейски правила. Условието на реформаторите е изцяло в защита на интересите на българските граждани. Показателно е, че километър от „Южен поток“ излиза шест пъти по-скъпо отколкото цените на газопроводите в Германия, подчерта Бисер Манолов и коментира, че многократно завишените цени у нас, както обикновено, облагодетелстват определени личности, свързани с властта и пълнят конкретни партийни каси.
Той представи предложенията на Реформаторския блок в областта на пенсионната система, едно от които предвижда при 240 вноски и възраст от 62 години българите да имат възможност да се пенсионират, държавните служители да се самоосигуряват, анализира становището за намаляване на ДДС – етапи и последици. Бисер Манолов защити идеята предизборните програми на политическите партии да бъдат нотариално заверени, като обществен договор – своеобразна защита и гаранция за изпълнението им.
Срещата премина в интересен и откровен разговор. Присъстващите симпатизанти на Реформаторския блок активно участваха в дискусията. Задаваха въпроси, коментираха, предлагаха идеи. Д-р Александър Андреев говори за здравната система. Той подчерта, че най-сериозният финансов колапс в здравеопазването е в резултат на управлението на ГЕРБ, когато правителството взе над 2 милиарда лева от НЗОК, а неосигурените лица скочиха над 1 милион и 500 хиляди. Д-р Андреев коментира, че при нормално изпълнение на здравноосигурителните вноски бюджетът на касата ще бъде достатъчен за финансовото обезпечаване на едно добро ниво на здравеопазване. Райко Масларски засегна темата за липсата на свобода на медиите. Поставени бяха въпроси за безбройните лицензи и разрешителни, задушаващи малкия и среден бизнес. В тази връзка Бисер Манолов посочи, че предложението на Реформаторския блок режима за бизнеса в страната от разрешителен да премине в уведомителен. Разрешенията да се дават от съответните браншови организации, а не от държавните органи.
Димитър Делчев обяви и покани всички самоковски граждани да присъстват на представянето на листата на Реформаторския блок и акцентите на предизборната програма на блока, което ще се състои на 29 септември.

   137a