СамокоВест

Внук на соц кмета Методи Лалов оглави Софийския районен съд

Споделете ни в

Висшият съдебен съвет избра след балотаж изпълняващия длъжността председател на Софийския районен съд  Методи Лалов за титуляр. При повторното гласуване в съвета той получи 13 гласа подкрепа срещу съдията в същия съд Виолина Джиджева, за която гласуваха 7 членове на съвета. Третият кандидат – Николай Манджаров, който досега се е явявал на всички конкурси за шеф в този съд,  получи само четири гласа на първия тур. И при двете гласувания имаше по три недействителни бюлетини. Лалов започна да изпълнява длъжността председател след като предишният ръководител Красимир Влахов се издигна до зам.-председател на Върховния касационен съд. В продължение на близо 3 часа днес Висшият съдебен съвет изслуша кандидатите. В концепцията си Лалов очерта два приоритета – решаване на проблема със сградата на съда, която е стара и недостатъчна за нуждите на иснтитуцията, и натовареността на съдиите.
През лятото Лалов покани в сградата на съда премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и министъра на правосъдието Диана Ковачева, за да ги запознае с битовите проблеми на работещите там. Тогава Борисов обеща, а след това и правителството реши, че съдиите ще се преместят в т. нар. Военно НДК. Оттогава по темата няма напредък.

Новият председател на най-големия съд в страната има самоковско потекло. Той е внук на екс кмета от времето на соца Методи Лалов. Дядото на магистрата е познат на по-възрастното поколение самоковци с поредица от необмислени и неудачни строителни инициативи. По време на кметуването му бяха построени двете летни кина – в Самоков и Боровец, които така и не видяха нито една прожекция. Негова заслуга е и печално известното „Синьо око”, над горния мост на река Искър, което още с откриването си се оказа сляпо и по-късно бе запълнено. Бащата Орлин Лалов обаче е един от безспорно талантливите музиканти на България. Дълги години той е басист в създадения през 1964 година оркестър София.

Очакваме новоизбраният председател на Софийски районен съд да работи с професионализъм и морал, и с творческото вдъхновение на даровития си баща.