СамокоВест

ВиК дружествата налагат на потребителите неравностойни условия

Споделете ни в

vodataВиК дружествата налагат на клиентите си условия, които са в ущърб на клиентите. Това констатира Комисията за защита на потребителите след преглед на всички общи условия на ВиК дружествата, при който са установени два вида неравноправни клаузи. КЗП препоръча промяна на общите условия, а част от дружествата вече са предприели стъпки за изпълнение на препоръките.
Първата неравноправна клауза предвижда при неизправен водомер клиентът да плаща сметка за вода, изчислена по начин, определен от ВиК дружествата. Това е в разрез с Наредба №4 на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Наредбата не урежда хипотезата при неизправни индивидуални водомери. Това е позволило на дружествата да регламентират по свое усмотрение в общите си условия реда за определяне количество изразходвана питейна вода, когато водомерът е неизправен.
Втората неравноправна клауза задължава потребителите да плащат сметките си в срок дори и при подадено възражение. „Това, от своя страна, създава предпоставка потребителят да е длъжен да заплати сметки, които може реално да не дължи и да липсва правно основание за начисляването им“, коментират от КЗП.
В същото време самите общи условия допускат като възможност грешното отчитане на сметките (предвид наличието на текстове за корекции на сметки). Затова е необходимо да бъде дадена възможност на потребителя, в случай че не е съгласен с начислените суми, да ги оспори и едва след като дружеството извърши съответните проверки, да бъде задължаван да заплати вече окончателно определената сума, категорични са от Комисията.
Към всички ВиК дружества са изпратени препоръки за отстраняване на тези две неравноправни клаузи. Една част от операторите са се съгласили с тях и са депозирали в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявления за промяна на общите си условия.
За други от дружествата тече дадения от КЗП срок за промяна на съответните уговорки, които са във вреда на потребителите. Срещу водоснабдителните фирми, които не са изпълнили направените от КЗП препоръки, се завеждат колективни искове за прогласяване от съда на клаузите за нищожни.
КЗП информира за неравноправните клаузи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която инициира работна група съвместно със Съюза на ВиК операторите.