СамокоВест

Ветото на президента върху бюджета развали рахатлъка на депутатите

Споделете ни в

veto prezidentНародните избраници ще се завърнат в София в последния момент преди петъчното извънредно заседание на парламента, на което ще се обсъжда ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета. Депутати летят от Тайланд, Гърция и Италия за чрезвичайното събитие. В неделя депутатите от БСП и ДПС са били инструктирани по телефона да са на линия в София в петък, а вчера са получили и есемеси за потвърждение писа „Стандарт“. Предпочелите българското черноморие почти изцяло са превзели ранния самолет Варна – София, който ще излети в петък – в 5:25 ч. сутринта. Според източници на изданието, самолетните билети били двупосочни, като връщането е същата вечер. Билетите, купени в последния момент, са на цена около 400 лв., а за първа класа цената е 900 лв.

Тъй като пътуването е свързано със заседание, стойността му няма да е за сметка на депутатските портфейли, а на парламента. Според допълнителните разпоредби на правилника на Народното събрание депутатите, избрани от райони на повече от 250 км от София и със самолетна връзка, имат право годишно на общо 40 еднопосочни или двупосочни билети. Останалите ползват до 12 самолетни билета. Уточнението е, че пътуването трябва да касае дейността им като народни представители. А в случая те ще пътуват за извънредно заседание. На същото основание се очаква, че на народните избраници ще им се плати връщането до София и с друг вид превоз – влак, автобус, служебен автомобил или бензина за личната кола, обясниха парламентаристи. Освен ако самите те не подадат искане за възстановяване на разходите, но това е по-малката вероятност.

Тези, които се връщат от чужбина, обаче ще си платят разходите за експресното прибиране. Извън граница от парите на парламента се плащат само командировките, но не и пътуването за ваканция. Така че прецакани ще останат само любителите на екзотични и далечни дестинации.

Дали гласуването на президентския указ ще мине в петък в пленарна зала, зависи от ресорната бюджетна комисия, която трябва да го обсъди предварително, обясни председателят на парламента Михаил Миков. “Зависи от председателя на бюджетната комисия , който трябва да свика заседание на комисията”, каза още Миков. Както е известно, комисията се председателства  от ДПС депутатът  Йордан Цонев.