СамокоВест

Вестник Фигаро: „Софийската пролет“ разклаща олигархията

Споделете ни в

protest parlament10С мощен полицейски ескорт и под освиркванията на протестиращите, миналия петък народните избраници напуснаха сградата на парламента, за да излязат във ваканция, ако не заслужена, то добре дошла след повече от седем седмици гражданска мобилизация срещу правителството на премиера Пламен Орешарски. В продължение на 52 дни протестиращите пробваха всичко: дефилета по бански, блокиране на парламента, подражание на известната картина на Дьолакроа за Френската революция… Всичко, за да отхвърлят хватката на „мафиотската олигархия“ върху страната. Нечувана мобилизация, между уличния театър и гражданския бунт, която очарова Евгений Дайнов, професор по политически науки в Нов български университет в София. „Това поколение е по-добро от нашето, защото знае точно какво иска: повече морал и прозрачност в политиката“ – казва той.

„Не успяхме да съборим правителството, но доказахме, че съществува, най-малкото в София, критична маса от хора, които са много различни, но са способни да се мобилизират за кауза“ – добавя екоактивистът Антони де ла Реа. Както и много други той не е пропуснал нито ден от тази „юнска революция“ и помни внезапната и масова мобилизация от първите дни, когато на жълтите павета в центъра излизаха до 30 000 души, както и покачването на адреналина когато властта опитваше да неутрализира активистите, изскочили от нищото, без лидер и партия, мотивирани единствено от „отвращението от политиците“.

„Бяхме стигнали дъното“

Само за няколко месеца България преживя изненадващата оставка на консерватора Бойко Борисов през февруари, предсрочни избори без истински победител и номинацията в края на май на това „експертно“ правителство, поддържано от социалистите, партията на турското малцинство и крайната десница. То се отличи най-вече със серия от назначения, подпалили барута на бунта и провокирали ужасяване у европейските партньори на страната. Млад, 32 годишен депутат, сложен начело на контраразузнаването по настояване на майка му, собственик на най-голямата медийна империя в страната, зам.-министър на МВР свързан с група за рекет, друг министър получавал неправомерно обезщетения за безработица във Франция, лидерът на крайната десница парашутиран като шеф на Комисията по етика на парламента… „Бяхме стигнали дъното. Или реагирахме, или оставяхме държавата на мафията“ – свидетелства Константин Павлов, който заедно със своето „алтер его“ Асен Генов води емисия за дебати по интернет озаглавена „Гневните“. Шепа неуморими протестиращи ще продължат с протестите цяло лято, като някои ще отидат да тормозят министрите по местата, където почиват. Други подготвят стратегията за есента. Целта остава една и съща: да се свали правителството. За да стане България „една нормална държава“.

                                                                            Le Figaro, 04.08.2013 Превод Биволъ