СамокоВест

Вестник Гардиън: Учени са открили как да превърнат светлина в материя

Споделете ни в

guardianУчените са открили как да произведат материя от светлина и дори планират до една година да демонстрират как това се случва, пише в. „Гардиън“.
Теоретично процесът е бил обяснен преди 80 години, но по онова време се е смятало, че няма как резултатът да бъде получен лабораторно. Физици от лондонския „Импириъл Колидж“ обаче сега са уверени, че могат да покажат как теорията действа на практика, използвайки мощни лазери и друго техническо оборудване, с което учените в днешни дни разполагат.
Все пак трябва да се отбележи, че не става дума за машина, която превръща видима светлина в ежедневни обекти, например, а за получаване „едва“ на електрони, при това от доста специфична светлина – именно от въпросните лазери.
Процесът по превръщането на светлина в материя е описан от американските физици Грегъри Брейт и Джон Уилър (същият, който въвежда в употреба понятието „черна дупка“) още през 1934 г. Те са открили, че – макар и много рядко – два фотона може да се съединят и при това да образуват един електрон и един позитрон (съответката на електрона, но в антиматерията) „Процесът на Брейт-Уилър е най-простият начин, по който светлина може да се превърне в материя и една от най-чистите демонстрации на (прочутото уравнение на А. Айнщаин – б.ред.) E=mc2“, казва Оливър Пайк, един от учените, които сега се готвят да проведат експеримента.
„На човек му спира дъхът, като си помисли, че неща, които сме смятали, че нямат никаква връзка, всъщност могат да се превръщат едни в друго – материя и енергия.
Ще можем ли в бъдеще да превръщаме енергия във време и обратно?“, пита се Андрей Серий, ръководителят на института „Джон Адамс“ в Оксфордския университет.