СамокоВест

Венцислав Каймаканов пред Агенция „Фокус”: Годината за българските картофопроизводители бе най-тежката от 150 години насам

Споделете ни в

kartofiФокус: Очаквате ли да се засили вносът на картофи към България през следващата година?
Венцислав Каймаканов:Не очаквам да се засили вносът на картофи към България. Нямаме внос, а движение на стоки в ЕС. Добивите, които имахме през тази година, доведоха до там, че действително навлизането на картофи на нашия пазар от останалите членки на общността е доста видим. Като картофопроизводители ни засегнаха и ниските добиви през тази тежка година, и наложеното ембарго върху всички плодове и зеленчуци от страна на Русия.
Именно това навлизане на продукция ни засегна много и нас. Голяма част от стоката ни бавно се движи като пласмент, а и ценовата политика в момента не ни задоволява, защото цените са много ниски. За голямо съжаление не само това оказва влияние.
Повлия ни и тежката земеделска година – не помним такава от близо 150 години насам. Така поне е записано в анализите и така помнят нашите бащи и деди. От своя страна земеделските производители в Западна Европа завършват една добра година, защото получиха максимални добиви, благодарение на положителните климатични условия там. Западноевропейците от 50 години не помнят да са имали толкова добра година. Всичко това взето заедно оказва влияние на нас като производители.
Фокус: От кои държави най-често внасяме картофи и как оценявате качеството на чуждата продукция в сравнение с нашата?
Венцислав Каймаканов: Българските картофи са ненадминати по качество. Климатичният пояс, в който се намира България, е предпоставка за добро качество и вкус на картофите ни. Това е положително за нас. От години наред вносът на плодове и зеленчуци е от посока Полша, Германия, Белгия и Холандия към България. Всички тези производители имат малка ниша у нас, но все пак оказват натиск върху нашето производство. Пласментът, с който разполагаме, в даден момент не можем да го освободим. През 2007 година бяхме задължени или поне се опитваме да се подготвим за това движение на стоки. Така ще бъде и занапред.
Фокус: Каква е комуникацията Ви с новото ръководство на Министерството на земеделието и храните? Загрижени ли са за проблемите на картофопроизводителите?
Венцислав Каймаканов: Обикновено, когато се създават такива нови условия, ние казваме нови, но не всички лица в ръководството на МЗХ са нови. Да, министър Десислава Танева не е била в ръководството до момента, но останалите членове на министерството от години заемат своите длъжности. В годините назад с много от тях сме имали близки комуникации и сме обсъждали много проблеми в сектора, но всичко се свежда до финансовата част на нещата. Напълно съм убеден, че ако в сметката на МЗХ има достатъчно средства или поне има някакви, ние ще бъдем подпомогнати. Най-лошото е, че финансовата стабилност е много ниска, да не кажа никаква. До момента се освободиха 10 милиона лева. Пет от тях бяха насочени към животновъдството, а останалите пет бяха разпределени за производителите на плодове и зеленчуци. За нас бяха заделени, не знам защо и кой каза да бъдат заделени само 600 000 лева. Това е нищо, но на фона на това, което съществува, все пак ще бъде някакво минимално подпомагане. Имаме обещания след новия бюджет, който се гласува, да бъдем подпомогнем в началото на годината, за да можем поне да започнем кампанията за следващата година. До тогава има доста вода да изтече и нека видим какво ще се случи. Що се касае точно до комуникациите, има още какво да се иска и за какво да се настоява – ние като Национална асоциация на картофопроизводителите настояваме за това нещо. Може би с влизането на Десислава Танева в това ново амплоа някъде изпуска някои неща или подценява някои проблеми. Не заслужаваме подобно отношение към една асоциация като нашата, която произвежда нещо от златната световна кошница. Ще изчакаме още малко и ще обмислим какво ще бъде нашето поведение нататък.
Фокус: Споменахте, че наложеното ембарго от страна на Русия силно е засегнало сектора, а влошените климатични условия през годината допълнително са усложнили положението на производителите на картофи. Съществува ли възможност българските картофопроизводители да пласират стоката си на други пазари?
Венцислав Каймаканов: Да, в минали години сме си създали възможност за износ. Молдова имаше основно участие в този процес. Съществуват начини, както и търсене от чужбина, но тази година е по-особена. 2014 е изключително особена и не можем да си извадим някакви заключения – тя е невиждана до сега година. С толкова много негативни неща се сблъсквахме – загубихме много от площите си, трудно отгледахме насажденията си по време на вегетацията им при засаждане и целият внос от чужбина. Надяваме се, че ще бъдем подпомогнати от държавата, за да започнем кампанията.
Фокус: Какво показват Вашите наблюдения след тази тежка година –отказват ли се производители от този бизнес?
Венцислав Каймаканов: Това не е бизнес, а наше задължение. Това задължение са го вменили нашите деди и бащи, които са учили света на земеделие. Дали ще се откажат – не. Те не искат да се откажат от земеделието, но около 20-25% от българските картофопроизводители няма да могат да започнат годината, ако не бъдат подпомогнати по някакъв начин. Дано не съм точен в процентите. Това означава една единствено нещо – фалит. За съжаление, много хора са изправени точно пред фалит.
Фокус: Какво можете да ни кажете за болестта рак по картофите?
Венцислав Каймаканов: Тази болест не се е появила от тази година, а съществува от 5-6 години. Тя се е разпространила в много малко области и полета в страната и се наблюдава процесът й, като го правим съвместно със служителите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Наблюдаваме и причините за възникването й, за да противодействаме успешно. Дано не се разпространи, защото ракът по картофите е опасна болест. Лишава ни от полета, които не могат да се засаждат с картофи в период от над 5 години. Това оскъпява отглеждането на картофите, защото това е най-скъпият зеленчук за отглеждане. Вложенията ни са между 900 и 1100 лева в една нормална година. Тези пари отиват за семена и всички останали компоненти, които са необходими.
Фокус: В кои райони е засечена болестта тази година?
Венцислав Каймаканов: За тази година нямам сведения за появата на тази болест по картофите. Все още не е изготвен бюлетинът за 2014 година, но се надявам да не е засечена никъде. В минали години имахме данни за едно села в общините на Самоков и Смолян, но бяха в малки полета. Когато излезе бюлетинът ще видим дали тази година има показани такива полета.
Фокус: Споменахте, че карантинният период трае над 5 години. През това време възможно ли е да бъдат засадени други земеделски продукции?
Венцислав Каймаканов: Да, възможно е. Могат да бъдат засети житни култури и всички останало, но не и картофи, защото те носят в себе си болестта. Вече имаме някои наши семена, които могат да бъдат ползвани в тези полета.
Нека да изчакаме да дойде новата година. Както се казва – нова година, нов късмет. Нека видим как ще започнем 2015 година, защото даже и през тази есен, и в момента нещата не са толкова добре от метеорологична гледна точка. Нека видим какво ще бъде заложено в „Бюджет 2015” и как ще се отнесе МЗХ към нас. Тогава вече ще седнем и ще кажем как стоят нещата.
Интервю на Марио СПАСОВ