СамокоВест

Велоалеите донесоха на Самоков приза „Екообщина“

Споделете ни в

Община Самоков получи наградата в конкурса „Екообщина“ за развитието на велосипедния и пешеходния транспорт. Самоков оглави класацията в категория  „Устойчива мобилност“ за изградените 10 км. велоалеи и проект за насърчаване използването на електромобили.

Наградите се връчват за втора година от посолството на Франция в България. На церемония във Френския културен институт присъстваха министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът Владимир Георгиев получи отличието лично от посланика на Франция в България – Негово превъзходителство Ерик Льобедел.

В същата категория, но за град с над 40 хил. жители бе отличена община Бургас, заради развиването на бързи автобусни линии, ползването на електрически превозни средства, изградените над 80 км. велоалеи, както и за работата си с неправителствени организации по проекти в областта на устойчивата мобилност.

Тази година в конкурса се включиха 37 общини, които представиха проектите си в категориите: „Устойчиво управление на водите“, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност“. Догодина ще бъдат включени още две категории – за граждански инициативи за улесняване на достъпа до спорт и за инвестиции в градската среда и подобряване на градското осветление.

One thought on “Велоалеите донесоха на Самоков приза „Екообщина“

  1. Де да можехме да направим и разделно събиране като хората, а не само имитация на тази дейност! Това би било наистина основание да ни класират като „Екообщина“. Въобще много повърхностно и без стойностен критерии са тези конкурси. Да видят кофите с разпилян боклук и разбитите тротоари дори, и в централната част на града!

Comments are closed.