СамокоВест

Бялото братство посрещна Божествената Нова година на Седемте рилски езера

Споделете ни в

danovistiС изгрева на слънцето, край Седемте рилски езера, членовете на „Бялото братство“, по традиция, посрещнаха Божествената Нова година. Според вярванията им, на 19, 20 и 21 август, в планината Рила се събират висши слънчеви същества. Днес, по стар стил, е Преображение Господне. На тази дата, според учителя Петър Дънов, става събор на Слънцето с представители от всички планети.
Последователите на Дънов от страната и чужбина се събират всяка година на тази дата на мястото, където той е основал лятната си духовна школа – край петото езеро, наречено Бъбрека. Те изпълняват танца Паневритмия, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл. Паневритмията се състои от тридесет ритмични музикални упражнения, които могат да бъдат разделени на три дяла: паневритмичен цикъл от 28 упражнения; цикъл „Слънчеви лъчи“ и цикъл „Пентаграм“.
Според последователите на Бялото братство паневритмията e базирана на философия, която посочва пет „универсални принципа на Любовта, Мъдростта, Правдата, Добродетелта и Истината“, и дава възможност за връзка със светлината и фините светове. Тя е духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на духа, душата и тялото на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.
Седемте рилски езера са един от свещените центрове на планетата. Те са мощен източник на духовна енергия. Според Бялото братство това е най-святото географско място на Земята.
И тази година повече от 2000 души посрещнаха изгрева на слънцето край езерото Бъбрека в Рила планина. Участваха и последователи на учителя Петър Дънов от различни страни по света.