СамокоВест

Бюджет 2017 предвижда закрит пазар, подземен паркинг, дооборудване на Депото за отпадъци

Споделете ни в

Проведе се обществено обсъждане на бюджет 2017. На обсъждането присъстваха общинското ръководство, второстепенни разпоредители с бюджетни средства, ръководители на общинските предприятия, общински съветници и граждани.

Заместник кметът Сия Шехтанова представи проекта, който предстои да бъде разгледан, коментиран и приет на януарското заседание на Общинския съвет.

Общият размер на бюджета е в размер на 32 208 393 лв., като 12 930 793 лв от тях са от държавния бюджет, а 17 999 297 лв. – собствени приходи. Близо 20% от общия размер на бюджета е предвиден за капиталови разходи през годината. В левово изражение общият размер на капиталовите разходи е 11 169 182 лв.

Най-голям е дела на средствата за инфраструктура. Предвижда се основен ремонт на улици в града. Заделени са и средства за селата, като се залага основно на асфалтиране и ремонт на водопроводи. За благоустрояване по селата са заложени 250 хиляди лева.

Предвижда се изграждане на многофункционални спортни площадки в училищата, изграждане на детска площадка в ОДЗ „Звънче” и интерактивна площадка в ОДЗ „Самоково”.

Планирани са и инвестиции в социалната сфера – в центъра за социална рехабилитация, в дома за възрастни, в домашния социален патронаж. Продължава благоустрояването на кварталите „Възраждане” и „Самоково“.

Независимо от високата цена на услугите от страна на „ВиК“ ЕООД – София, Общината продължава да залага бюджетни средства за ремонт и подмяна на водопроводи и канали. И в бюджет 2017 се предвижда разходи по поддръжка на ВиК системата да бъдат за сметка на нашите данъци.

Подобна е ситуацията и с Регионалното депо за отпадъци. Дооборудването му с компостираща и сепарираща инсталация също ще бъде с пари от нашите джобове, заложени в частта собствени приходи в бюджета.

Продължава харчлъка на бюджетни средства и за оборудването на МБАЛ-Самоков. За следващата година е предвидено закупуването на имуноложки апарат на стойност 100 хил. лв.

Заложени са средства за доизграждане на осветлението в града и селата. Предвидено е и доизграждане на видеонаблюдението.

Сериозни разходи се предвиждат и за проектиране, в това число за Общ устройствен план на цялата община, ОУП на Околите, ПУП за индустриалната зона, стария център на Боровец и за пазара.С проектирането се предвижда изграждане на пазар от затворен тип, с подземен паркинг.