СамокоВест

България отново е на дъното на класацията в ЕС заради търговията с незаконна дървесина

Споделете ни в

evropeiska komisiqБългария е на дъното в класацията за борба с незаконната дървесина, съобщава WWF.
Повече от година след влизането в сила на европейското законодателство срещу търговията с незаконна дървесина и една седмица след като Комисията публикува тревожните резултати за прилагането му, WWF обяви изследване, което потвърди, че европейските държави не успяват да спрат навлизането на незаконна дървесина на европейските пазари.
Изследването, наречено Барометър на европейските правителства, е проведено през първата половина на 2014 г. и показва, че само 11 страни членки са приели силно национално законодателство и процедури, които да контролират законността на дървесината и продуктите от дърво, както и сурови санкции за нарушителите. Тези страни са Белгия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Словения и Великобритания. Останалите 17 страни или не са адаптирали националното си законодателство към европейското, или са приели закони, които са прекалено слаби. В други случаи, процесуалните системи работят по начин, който възпрепятства ефективното прилагане на законите.
България отново е в дъното на класацията с 3 точки, а на чело е Великобритания с 14 точки. Нещо повече, спрямо предишните изследвания, резултатът на България се е влошил значително – през 2007 г. е бил 8,8 точки.
Според официалната статистика на Изпълнителната агенция по горите, през последните години задържаната дървесина по актове и констативни протоколи достига до 27 000 м3 годишно. Според анализ на WWF това е около 1% от общия размер на незаконно добитата дървесина в България. В същото време, въпреки че под 10% от наказателните постановления за нарушения в горите се обжалват в съда, събираемостта на влезлите в сила постановления не надхвърля 15%.
„Тези факти обуславят чувството на пълна безнаказаност сред нарушителите в горите и предопределят мащабния незаконен дърводобив в България“, обясни Александър Дунчев, експерт в програма „Гори“ във WWF България.
WWF приканва Европейската комисия да използва резултатите от проучването и да предприеме мерки срещу страните, които не прилагат адекватно законодателството.
Незаконните сечи имат унищожителни последици за околната среда и върху социалното и икономическото развитие на хората в горските райони. Незаконните сечи влияят и на европейските бизнеси и потребители, които спазват правилата. Нелегалната дървесина е около 30% от световния пазар, а на нея се дължи повече от 50% от обезлесяването на централна Африка, Амазонка и югоизточна Азия.
Изсичането на горите носи загуби по над 7 милиарда евро на година, вреди на законните оператори на пазара на местно и европейско ниво, води до обезлесяване и загуба на биоразнообразие, увеличава емисиите вредни газове и заплашва поминъка на местните общности.
„По данни на Световната банка на всеки две секунди в света изчезва гора с размерите на футболно игрище заради незаконни сечи. Обезпокоително е, че въпреки добрата осведоменост за мащабите и последиците от незаконния дърводобив на европейско ниво, страните членки продължават да позволяват тонове незаконна дървесина да преминава границите им и да навлизат в пазарите им“, заяви Анке Шулмайстер, експерт в програма „Гори“ на световната организация WWF. “Няма причина да се бави приемането на национални мерки срещу незаконния дърводобив“, смята тя.
През 2011 г. европейският пазар на дървесина и продукти от дърво е бил 35% от световния пазар. Трудно е да се определи какъв е процентът на незаконната дървесина, но Комисията също признава, че европейският пазар е основен приемник на износа на дървесина от страни, където преобладават незаконните сечи и слабото управление на горския сектор.