СамокоВест

България е заплашена с глоба от 17 000 евро на ден заради енергийния пазар

Споделете ни в

Европейската комисия откри проблеми при търговията с ток и газ у нас. Възможните санкции могат да достигнат 17 хил. евро на ден. България е заплашена с глоба от по 8448 евро дневно за всяко нарушение, след като днес ЕК сезира Съда на Европейския съюз за непълното прилагане на правилата за енергийния пазар по две директиви. До днес България е приложило само частично директивите за електроенергията и за природния газ. Те трябваше да бъдат въведени от държавите членки до 3 март 2011 г., се казва в съобщение на ЕК. Мотивираните становища по отношение на тези две директиви са изпратени на България през февруари 2012 г. Едното дело е заради ограничения достъп на частни компании до газовата и електроенергийната мрежа. Така потребителите имат по-малък избор на доставчици и пазарът е монополизиран. Конкретно забележките са, че не са изработени общи правила за търговия с електроенергия и с природен газ. Не е регламентирано как частните дружества могат да ползват газовата мрежа на държавното дружество “Булгартрасгаз“, както и електрическата мрежа, която е в активите на държавната НЕК и прехвърлянето й към “Електроенергийния системен оператор“се бави. Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от агенция „Фокус”, наказателната процедура на ЕК за България е заради неготови наредби на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Еврокомисията призова правителството незабавно да се заеме и с решаването на проблема със замърсения въздух, както и да приеме национални мерки за енергийната ефективност в сградите. Освен това ЕК реши да заведе дело за издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър – т.н. мултиплекси. Както стана известно днес, ЕК публикува становище, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет цифрови мрежи (мултиплекса) чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара.
В нарушение на три директиви критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване, се казва още в писмото на Брюксел. Това е основание и за съдебна процедура срещу страната ни.

Очаква се съдът да излезе с решение до няколко месеца, уточниха за Bulgaria On Air от представителството на Еврокомисията в София.