СамокоВест

България е в траур. Отслужиха панихида за загиналите

Споделете ни в

sveshtБългария е в траур. Жертвите на водната стихия във Варна и в Добрич потопиха в скръб цялата страна. Според официалните данни във Варна са загинали 11 души. В Добрич е потвърдена смъртта на един мъж. По информация от тази сутрин в морския град са намерени и телата на двете дечица – на 2 и на 6 години, които се издирват от няколко дни.
Националният флаг на всички обществени сгради е спуснат наполовина. В редица храмове бе отслужена заупокойна молитва. В катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна службата се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. На нея присъства и президентът Росен Плевнелиев. Панихида в памет на жертвите на наводнението бе отслужена и в храм „Св.Троица“ в Добрич. Тази сутрин в столичния храм „Св.Николай Чудотворец“ граждани се събраха, за да запалят свещ в памет на загиналите. Панихидата беше отслужена от архимандрит Филип.
Днес обстановката около язовирите във Варненска област се нормализира. Бедственото положение във Велико Търново, което също пострада от пороите, е отменено. Потенциално опасна обаче оставка обстановката в Добрич. Нивото на водите в северната част на града все още остава високо. Вчера Добрич изпрати призив за помощ. Необходими са минерална вода, пакетирана трайна храна, готова за пряка консумация, консерви в нечупливи опаковки, сухари, бисквити, кроасани и други.
На обявените в различни градове от страна пунктове се събират дарения, които да помогнат на близките на загиналите и на хората, изгубили покъщнината си при наводнението. Тече и кампанията за набиране на парични помощи, включително и чрез sms.