СамокоВест

Българите сме обеднели драстично за последната една година

Споделете ни в

Българските домакинства са обеднели още повече през последната година. Това сочат резултати от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение. Изследването e проведено в периода 20-27 септември 2012 г. по метода face-to-face интервю. Интервюирани са 1000 пълнолетни жители на страната в 86 населени места. Резултатите от проучването сочат, че все по-трудно плащаме месечните си сметки и се отказваме от храни и стоки от първа необходимост. Най-голямото предизвикателство за последната година пред 60% от българските домакинства е плащането на комунално-битовите разходи – електричество, отопление, вода и т.н. Покриването на тези разходи е непосилно за хората във възрастовите групи 40-49 години и над 59 години, за нискообразованите, за жителите на столицата и за живеещи в селата, за етническите турци и ромите, за домакинствата с месечни доходи под 200 лв. и за живеещите сами. Сравнено с година по-рано хората, които не смогват да си плащат битовите сметки са се увеличили с 5 процентни пункта. Повече от половината, цели 52% от българите, пък се лишават от храни и стоки от първа необходимост.

За настоящата година все повече хора са се отказали от почивка по време на отпуските си. Техният дял се е увеличил с 4% спрямо месец ноември 2011 г. Най-често от планирана почивка са се отказали хората на възраст между 30 и 49 години, столичаните, хората с месечен доход на домакинствата до 300 лв. и тези, чиито домакинства се състоят от 5 и повече членове.

Към момента на провеждане на проучването 16% от интервюираните са оставали без работа за период до 6 месеца в рамките на последната година. Делът на останалите без работа е скочил също с 4% спрямо хората с подобен статус на заетост през есента на 2011 г. С 2 пункта са се увеличили и хората, които са останали без работа за повече от 6 месеца, като в момента техният дял възлиза на 15% от обхванатите в изследването.

През последната година 40% от пълнолетните българи са отложили планиран ремонт или мебелиране на жилището. Този дял е нараснал с 5% спрямо ноември 2011 г. Планирани ремонти и освежаване на интериора са отлагали най-често хора на възраст между 40 и 59 години, живеещи в малки градове, хора с ниски месечни доходи, както и многочленните домакинства.

Без промяна остава делът на хората, които изпитват затруднения да обслужват кредитите си. Той се запазва на 20%. Непроменен за последната година остава и делът на домакинствата, които са отложили планирана покупка на автомобил, който възлиза на 15%.

В подкрепа на данните, изнесени от НЦИОМ, са и резултатите от анализа на УниКредит Булбанк за богатството и дълга на домакинствата у нас. Според него българите са обеднели с 26 млн. лв. за година, считано към 30 юни 2012 г. Богатството се изчислява на базата на финансовите активи и пасиви на населението плюс стойността на жилищните имоти, които притежават хората. В средата на настоящата година богатството на населението у нас възлиза на 229,028 млрд. лв., което прави по 76 200 лв. на домакинство. Година по-рано българите са разполагали с 229,054 млрд. лв. или с 26 млн. лв. повече. Анализът доказва, че само за последната година всяко българско домакинство е загубило от така формираното богатство средно по 9 лв.