СамокоВест

Българите се топят! Селата опустяват!

Споделете ни в

Демографската криза в България заема застрашителни размери. Проучване на Националния статистически институт за демографските процеси в страната през 2012 г. сочи, че населението на България продължава да намалява и да застарява. Като основни причини в доклада на института са  посочени  намаляването на раждаемостта и задържащото се високо ниво на смъртност. Само за една година населението на страната е намаляло с 45 183 души. В края на миналата година българите са били 7 282 000. Броят на мъжете е 3 543 000 или 48.7% от населението, а на жените – 3 738 000 милиона или 51.3%.

Продължава процесът на застаряване на населението, като почти всеки пети българин е на 65 и повече навършени години. В края на годината в тази възрастова група попадат 1 395 078 души, или 19.2% от цялото население на страната. По този показател България се нарежда сред петте страни с най-застаряващо население в ЕС. Преди нас са само Германия, Италия, Гърция и Португалия. Видин, Габрово и Ловеч са на първо място по места с висок процент застаряващо население. На другия полюс са София, Благоевград, Варна и Бургас. Средната възраст за страната също се увеличава – докато през 2001 г. тя е била около 40 години, сега е близо 43 години.

Националният статистически институт отчита още една тревожна тенденция – селата в България опустяват. Близо 73% от населението живее в градовете, като една трета е концентрирана в седем града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен. В селата са останали да живеят 1.975 милиона души, което е 27.1% от населението. Като за първи път в демографската история на страната населението на селата пада под 2 милиона души, отбелязва статистиката.