СамокоВест

Българите се стопиха под 7 милиона

Споделете ни в

За първи път след 1947 г. броят на българите е под 7 милиона и държавата ни е с 6-милионно население. Това констатираха учени от Центъра за демографска политика. Това означава, че сме се върнали 65 години назад, коментират учените. Оказва се, че данните на нашата статистика сериозно се разминават с тези от международни проучвания. Учените са използвали данни от проучванията на ЦРУ, на европейски и световни организации. Излиза, че нашите цифри и тези на ЦРУ се разминават с 200 хил. души.
Налице е постоянен тренд за намаляване на населението ни – с близо 80 хиляди души годишно, алармират специалистите, наблюдаващи демографските проблеми у нас. България заема 9-то място в света по смъртност, в компанията на такива страни като Сирия, Лесото, Чад и други държави от Третия свят. Само преди 2 години, през 2010 сме заемали 14-то място в класацията от общо 230 държави. От Центъра за демографска политика очакват в най-скоро време страната да напусне завинаги 2-милионният емигрант на България. Съвременните информационни средства на практика дават неограничена възможност на българина да сравнява своето битие, перспективи и професионално развитие с това на хората в други европейски страни, откъдето идва и личната му неудовлетвореност, а това засилва процесите на емиграция.

Социалните протести, блокади и конфликти у нас се увеличават, а прогнозата е, че през следващата година те ще са по-многобройни и по-продължителни. Причината е в качеството на живота на българското общество, трагичното състояние на икономика, хаосът в здравеопазването и социалните дейности, заключават специалистите.

One thought on “Българите се стопиха под 7 милиона

Comments are closed.