СамокоВест

Българите най-бедни и с най-висока смъртност в Европа

Споделете ни в

naseleni selo starecЗа пореден път Евростат потвърди всеизвестния факт, че в страната ни живеят най-бедните граждани на ЕС. 49% от българите са били заплашени от бедност или социално изключване през 2012 г. Това показват данни на европейската статистическа служба. По този показател страната ни е на първо място сред държавите-членки на ЕС. Следват Румъния с 42%, Естония с 37% и Гърция с 35%.

В същото време само 15% от жителите на Чехия са заплашени от бедност и социално изключване, както и 17 на сто от финландците, 18 на сто от шведите и люксембургците и 19 на сто от французите.

В ЕС 10% от населението е било в положение на остри материални лишения или условия на живот, свързани с ограничения, заради липса на ресурси. Това се изразява например в невъзможност да си плащат сметките, да отопляват жилището си или да заминат на ваканция за една седмица извън жилището си. Най-високият процент на остри материални лишения се наблюдава в България (44% от населението) и в Румъния (30%), а най-нисък е в Люксембург и Швеция (1%).

Близо една четвърт от европейците или 124,5 милиона души са били изложени на риск от бедност и социално изключване през миналата година. Тенденцията е към повишение с 24,8% спрямо 24,3% през 2011 г. и 23,7% през 2008 г. Заплашените от бедност хора са изправени пред поне един от следните проблеми – риск от парична бедност, остри материални лишения или живот в домакинства с много нисък трудов интензитет. В Европа 17% от населението е било заплашено от парична бедност през 2012 г. Най-висок е процентът в Гърция и Румъния (23%), а най-нисък е в Чехия и Дания (10%). Евростат припомня, че рискът от бедност е относителна мярка и прагът на бедността варира значително от една държава в друга. Намаляването на броя на хората, заплашени от бедност и изключване е една от ключовите цели в стратегия „Европа 2020“ на ЕС.

Естествена последица от този факт е другата печална статистика. Страната ни води черната класация по най-висока смъртност в границите на Европейския съюз. Това показва годишният доклад за здравето на гражданите. България освен това е с един от най-високите коефициенти за смъртност по всякакви причини.

За миналата година всеки четвърти българин е починал на възраст под 65 г. Или една четвърт от българите умират преди да са се пенсионирали. Така че, управляващите решават проблема с недостига на средства в пенсионните фондове чисто по сталински. Има пенсионер – има проблем, няма пенсионер – няма проблем. Всеки трети българин е бил пациент на спешна помощ тази година. В доклада се посочва, че българите най-често умират от сърдечни болести и рак. Детската смъртност е два пъти по-висока от тази в Европа. Раждаемостта у нас е по-ниска от средната за ЕС. Броят на абортите е висок и през 2012 година всеки десети аборт е извършен от момичета до 19-годишна възраст. При здравето на децата както и в минали години се отчита, че основните заболявания са затлъстяването, очните аномалии и болестите на нервната система.

One thought on “Българите най-бедни и с най-висока смъртност в Европа

Comments are closed.