СамокоВест
Росица Герова

Бунт срещу кмета Владимир Георгиев, отворил чадър над наместничката Росица Герова

Споделете ни в

Публикация на вестник „Вяра” – Информационен всекидневник на Югозападна България, 30.01.2013 година

Жители на Ново село: Превърнаха ни в роби! Плашат ни с бой, принуждават ни да им копаем, поливаме и събираме картофите, Герова спи по цял ден…

Бившата чистачка в кметството Величка Стойнева: Герова се шири в 4-стаен апартамент след продажбата на текезесето, има две къщи, автопарк с БМВ-та, мерцедеси и трактори

Над 60 души изправиха управничката пред съда с обвинение за злоупотреба с власт и пари

Росица Герова
Росица Герова

Жителите на самоковското Ново село се вдигнаха на бунт срещу любимката на червения градоначалник в Самоков Владимир Георгиев – кметския наместник Росица Герова. Местните инициираха подписка срещу управничката си и я изправиха на подсъдимата скамейка. Хората твърдят, че Герова използвала служебното си положение за лични облаги, безочливо лъжесвидетелствала пред Самоковския районен съд. Над 150 души твърдят, че когато се извършвал ремонт в сградите на кметството, едновременно се извършвал и ремонт в сградите, собственост на Герова. Тя даже ползвала работниците и материалите, предназначени за кметството, без да заплаща нито за труд, нито за материали. Новоселци се чудят как е възможно кметът Владимир Георгиев да им натрапва свой човек, който по цял ден мисли само за личното си благоденствие, а прокуратурата в Самоков да наблюдава зрелището безучастно.

Местните настояват Росица Герова да бъде уволнена от заеманата длъжност, защото поведението й не съответства на отговорния пост на кметски наместник, и да й бъде потърсена наказателна отговорност за психическия тормоз, на който е подложила съселяните си.
Владимир Георгиев се крие и не иска и да чуе, защото Герова е член на неговата пария. Нямаме против БСП, знамето на всяка партия е чисто, ние гледаме знаменосците, в случая Владимир Георгиев и Росица Герова, и се съмняваме в техния морал, не ги плаши нито съдът, нито прокуратурата, а сме внесли сигнали, цяло село сме свидетели, втрещени са новоселци.
Росица Герова дори заплашвала жителите на селото, че следващият кметски наместник ще бъде синът й, който ще бие хората наред в селото, за да няма недоволни и да не се оплакват от нея. Герова използва сградата на кметството като картофохранилище и склад за стари вещи. Принуждава работещите в кметството да й копаят, пръскат и събират картофите, без да им заплаща за положения труд, твърдят семейство Величка и Кирил Стойневи.
Бившата чистачка в кметството Величка Стойнева твърди, че Герова се шири 4-стаен апартамент след продажбата на текезесето. В Самоков си има собствена къща, друга в Ново село, няколко возила – БМВ-а и мерцедеси, трактори. Непоклатима е от поста си и казва, че ще го освободи за своя син или внук по думите на хората. Хората се молят всичко това да бъде разгледано обективно и да бъдат взети спешни мерки от кмета на общината, но все още ние отговор нямаме, оплакаха се местните. Всичко това е изнесено до прокуратурата и до областния управител Красимир Живков. Хората чакат отговор.
Като касиер на черквата в Ново село задължава други членове на настоятелството да вършат нейната работа, като продават свещи вместо нея, допълват Евтимка Иванова и Стоименка Маркова.
Герова също заплашва хората, работещи по временната заетост. Тя не им дава възможност да се подписват за работата си, защото допреди дни нямаше книга, където с подпис те да могат да отчетат свършената работа, коментират Крум и Мария Митови.
Кметската наместничка пристига на работа, когато си иска, заявявайки, че никой не може да й търси сметка за това. Освен това не обслужва жителите на селото. Отказва издаването на административни документи. Печатът на селото стои заключен и само тя има достъп до него. Хората не могат да я открият. Когато я няма или спи на работното си място, те се връщат многократно, за да си свършат работата, оплака се Здравко Марков.
В кметството няма технически сътрудник, защото на нея никой не й харесва. Когато имаше такъв, тя не му даваше достъп до печата, заключена оставаше и кметската стая.
След изборите през ноември 2011г. Росица Герова смени ключовете на кметската стая, за да няма достъп чистачката, а след това обясни, че тя не си върши съвестно работата. Освен това Герова излъга и магистратите. Пред Самоковския районен съд тя се опита да скрие годините си, все едно че е пред любовник. Вместо да заяви действителната си възраст 65 години, тя декларира, че е на 63. Тя излъга, че чистачката е имала достъп до всички стаи на кметството, но не си е вършила съвестно работата, и скри, че през ноември 2011-а смени бравата на кметската стая и чистачката нямаше достъп до нея. Вътре останаха заключени входящият и изходящият дневник и печатът, до които само тя имаше достъп. Така никой друг освен нея не можеше да извършва административни услуги.
Хората в Ново село твърдят, че Герова е извършила и редица други нарушения, които могат да бъдат установени от съответните държавни и общински органи. Съдът е дал ход на делото, показания пред Самоковския съд дават над 60 души, внесли подписка при магистратите.
Ето какво разказа Бойка Будинова, думите тя е изрекла и пред съда: „Аз съм кумица на Величка, която беше чистачка в общината. Тя изпълняваше и длъжността на секретар, но как точно я изпълняваше, не знам, защото кметството беше заключено. Всяка сутрин тя идваше в кметството и измиваше коридора, почистваше камината и я палеше. Не знам дали имаше ключ от кметската стая. Кметски наместник по това време беше Росица Герова. До идването на Росица кметският кабинет беше заключен. Аз работех по временната заетост, като почиствах извън кметството и затова имам преки наблюдения за работата на Величка, която си стоеше на работното място и си изпълняваше задълженията. Имаше случаи, когато кметицата я пращаше да чисти черквата и гробището. Тогава Величка не е била на работното си място. Всяка сутрин, когато съм отивала на работа, Величка беше на работното си място.
Отношенията между Величка и Росица се развалиха на партийна основа. Аз и Величка подадохме молби за назначаването ни като кметски наместници и оттогава започнаха проблемите с Росица. Не знам за случай, когато Величка не е изпълнила нареждане на кметския наместник. Входящата, изходящата книга и печатът бяха заключени в кметската стая и Величка не е имала достъп до тях. Много хора имат същите впечатления като мен за работата на Величка”.
Човекът от екипа на кмета Георгиев – Галина Ганчева, главен специалист в отдел „Човешки ресурси” в община Самоков защитава пред съда Росица Герова по повод уволнената чистачка: „Герова многократно е идвала в общината в Самоков, за да търси съдействие във връзка с неизпълнение на служебните задължения на Стойнева. В работен ден около 10,30 часа сама установих, че г-жа Стойнева не беше на работното си място, а там видимо не беше почистено. По този повод съм ходила два пъти в селото”.
Обвинената наместничка пък Росица Герова, твърди, че проблемите с Велииичка, която е една от организаторките на бунта, започнали след изборите през 2011 г. На 21.11.2011 г. бях назначена за кметски наместник. Но понеже Стойнева също беше кандидат за поста, след моето назначаване спряхме да си говорим. Имаше 17 кандидати за тази длъжност. Стойнева беше чистачка, а идваше на работа след мен. Тя съвместяваше две длъжности – технически сътрудник и чистач. Тя имаше свободен достъп до всички помещения в кметството, училището и здравната служба, но не и до печата на селото. Това беше с цел да не стават злоупотреби. След изборите Величка започна да не изпълнява задълженията си. Идваше на работа, когато си искаше. Аз забележка не съм й правила, защото тя реагира бурно. Много пъти съм ходила до община Самоков да се съветвам как да постъпя, защото считах, че това са детски работи. Когато служители от община Самков дойдоха на проверка през февруари, те не завариха Величка на работа, а аз не съм я пращала никъде да чисти в този ден. Пред мен ищцата не е подавала молба за освобождаване от длъжността технически изпълнител. Понеже тя е църковен настоятел, чистеше и църквата. Не съм я пращала на гробището. Друг пряк началник освен мен нямаше. Входящият и изходящият дневник са достъпни, за да може тя да изпълнява задълженията си. Не е имало период, в който ищцата да не е имала ключ от моя кабинет, поради това аз да съм си сменяла ключа от кабинета. Телефонът се намираше в стаята”.
Крум Петров Митов от Ново село обаче е категорично против твърденията на кметицата Росица Герова: „Цяло село й робува 8 години, насаждат картофи, оправят й градините и за 30 г. неин мандат всява страхове на хората, които са потърпевши от нейните деяния на принципа „услуга за услуга”. Непрекъснато се хвали пред хората, че е силна и има подкрепата на общинското ръководство, хвали се, че има подкрепата на бившия председател на ОбС – Самоков и секретар на БСП Силвия Стойчева Герова”.
Величка Стойнева, бивш технически изпълнител и чистач, споделя, че тя пречи по програмата за временна заетост на хората и е ограничила работещите по програмата да нямат никакви контакти и да говорят помежду си. „Напада ме в собствената ми къща, като ме заплашва, че ще се набърка в личния ми живот и ще ме разведе”, твърди Стойнева.
Екип на „Вяра” откри, че складът на кметството действително е обърнат на картофохранилище. Ето какво каза Герова въпреки очевидните факти: „Всичко е тенденциозно направено срещу мен. Искам да се организира общоселско събрание с жителите на Ново село с помощта на общинската администрация и да се установи дали имам административни нарушения, или нямам. Сигнализирала съм кмета на 8 януари да се направи проверка и чакам”.
Повече от шест месеца кметът на Самоков се прави на ни чул, ни видял, явно много държи на нея, коментира Крум Петров.

One thought on “Бунт срещу кмета Владимир Георгиев, отворил чадър над наместничката Росица Герова

  1. Не очаквайте от това начумерено и безидейно чучело, което за зла участ и божие наказание на самоковци е кмет на общината, да свърши нещо полезно!

Comments are closed.