СамокоВест

Бунището на Самоков стана обект и на bTV Репортерите

Споделете ни в

На 5 май в bTV Репортерите бяха излъчени ужасяващи кадри от бунището в местността „Рашид бегов чифлик” край Самоков. Зрителите на цяла България, а и на много други страни по света, станаха свидетели на истинска екологична катастрофа. Това, което от години се изхвърля на гигантското сметище, се просмуква с подпочвените води, влива се в река Искър и  продължава към язовира, от където се захранва с питейна вода голяма част от София, обясни журналистът Венелин Петков-автор на репортажа.

Природозащитниците от „Еко Рила” бият тревога от години, но нито една от компетентните институции не си свърши работата за решаването на проблема. Най-голяма отговорност за екологичното бедствие носи кметът на общината. Съгласно решението на общинския съвет, с което мястото е определено за депониране единствено на изкопни маси, „кметът е задължен да упражнява системен контрол по поддръжка на депото съгласно законовите изисквания и след изчерпване на капацитета му да прекрати със своя заповед експлоатацията му”. В продължение на цели 8 години обаче нито бившият кмет Ангел Николов, нито настоящият – Владимир Георгиев, изпълниха задължението си. Абсолютно безхаберие прояви днешният ни градоначалник и към предписанията на РИОСВ. Почти половин година след изтичане на крайния срок, в който Владимир Георгиев следваше да организира почистването на депото от всякаъв вид отпадъци, камерите на bTV Репортерите заснеха потресаващите кадри. Отделен въпрос е и защо РИОСВ, след като състави констативен протокол за нарушенията и даде предписания за отстраняването им, не трепна да провери изпълнението им. Парадоксалното в случая е, че истинският виновник за самото възникване на бунището е БКС Самоков – фирмата концесионер, на която общината е възложила дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване.

Ние още на 24 април публикувахме два обстойни материала по проблема, под надслов: „БОКЛУКЪТ” – БОКЛУК ПРАВИ”… и „НА КМЕТА ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ НЕ МУ ПУКА ОТ РИОСВ”. В тях подробно сме изложили фактите и обстоятелствата, посочили сме виновниците и отговорните институции, които с нехайството си допуснаха разрастването на сметището до чудовищни размери.

Но едва след ангажирането на националните медии, кметът Георгиев се втурна да демонстрира някакаква грижа по почистването му. Голямата опасност за природата и в частност за чистотата на водите в река Искър обаче остава, защото сметището е истинска бомба със закъснител, както го определиха участниците в репортажа на bTV. Вместо да почистят натрупаните отпадъци, част от които са изключително вредни, от фирма БКС просто ги зариват с булдозери. Самоков многократно се е проявявал като град на абсурдите, но този път надмина себе си. Кметът Владимир Георгиев възложи решението на проблема на Емил Кривошиев – главният виновник за възникването му. Все едно да оставиш вълкът да пази стадото. И нали са си цяла менажерия, Кремвишо, каквато си му е пофатта, я свърши точно като лисицата с опашката. Забърса оттук – оттам, изсипа върху боклуците няколко камиона с пръст и реши, че се е отървал от последиците за извършеното престъпление.  Само че, с времето процесът по разлагането им ще се активира и всичките опасни елементи от Менделеевата таблица ще изтекат във водите на р. Искър. Кой тогава ще понесе отговорността?

Единственото правилно решение е боклукът да бъде почистен до грам и извозен до определените за целта места. Битовите отпадъци да отидат на градското сметище, инфилтратите от пречиствателната станция да се върнат и изхвърлят на предназначения за това участък към самата станция. Едва тогава, зейналите огромни кратери в резултат на незаконния добив на инертни материали от страна на БКС, управлявана от въпросния Емил Кривошиев – Кремвишо, трябва да бъдат запълнени с пръст и баластра. Преди време вестник „Любословие написа”, че за да възстанови щетите, които е нанесъл на река Искър с престъпното изгребване на дъното й, кметът Николов трябва да бъде задължен лично, на собствен гръб да върне камъните в реката – поименно и под номер. Предлагаме тази мяра да бъде приложена и спрямо Емил Кривошиев. Да му бъде окачена една раница и с нея първо да пренесе до сметищата боклуците, които стовари в китната доскоро местност „Рашид бегов чифлик”. А след това със същата раница да върне на мястото им заграбените инертни материали при същата отчетност и последоватеност – поименно и под номер. Сигурни сме, че след такава мярка проблемът с боклука не само в Самоков, а и в цялата страна ще бъде решен завинаги.

3 thoughts on “Бунището на Самоков стана обект и на bTV Репортерите

  1. Има ли го филмчето на БТВ записано онлайн да се гледа че някой сме го пропуснали?

  2. Той(кмета) няма „идея“ кой краде инертни материали от реката!!! Каква безпаметност! Та всичко това е започнало по време когато той беше фактор в общ.съвет, беше председател на „комисия за разпореждане с общинска собственост“! Има обаче известна „прозорливост“ и предполага,че това са фирми или лица, които „имат интерес от това“. Ами кажете го с истинските им имена, знаем го всички! Колко пъти гледам филмчето на БТВ,и винаги се ядосвам на недомлъвките и опитите да се прикрият далаверите на „наши хора“.

Comments are closed.