СамокоВест

БРИКС избра… ДОЛАРА!!! Китайският капиталов балон се спъхва.

Споделете ни в

briksАвтор: Григор Лилов
Една незабелязана у нас новина – вчера в Москва централните банки на Русия, Китай, Индия, Бразилия, ЮАР подписаха Операционно споразумение като част от Договора за Пула валутни резерви на техните държави (сключен мин. г. в Бразилия).
Според това Споразумение тези банки ще си оказват взаимна поддръжка при недостиг на ликвидност, която ще се представя в долари. Общият размер на заделените средства е 100 млрд., от които Китай участва с 41 млрд., ЮАР – с 5 млрд., а другите три страни – с по 18 млрд., съобщи Централната банка на Руската федерация.
Накратко – БРИКС избра долара, а не националните валути или някоя друга валута с международни функции. Ето го и съобщението на Руската централна банка (http://www.cbr.ru/press/PR.aspx…)
Междувременно се разгаря криза, по-голяма и от гръцката. Китайският капиталов балон се спуква и спъхва неудържимо.
От няколко седмици фондовият пазар в Китай се срутва със стремително падащи индекси, придобили в последните дни, вкл. и днес плашещи измерения на стойностите им, както се вижда от индикаторите на борсата в Шанхай: http://english.sse.com.cn/
Затова днес беше прекратена търговията с над 1200 акции на китайските фондови борси, след като стотици компании поискаха сделките да бъдат спрени на фона на падащите цени, съобщи „Блумбърг“.
Това означава, че 43% от компаниите на борсите в Шанхай и Шънджън вече не се търгуват, което е 1/3 от капитализацията на пазара.
Според инф. агенция на Китай – СИНХУА най-малко 1 430 от 2 776 компании, които се търгуват в Китай, решиха да изтеглят своите акции от търговията.
В момента има паническо настроение на пазара и голямо увеличение на ирационален дъмпинг на акции, водещо до обтягане на ликвидността на фондовата борса, обяви в съобщение Китайската комисия за регулиране на ценни книжа – http://www.csrc.gov.cn/pub/newsite/
От 12 юни Shanghai Composite index е изгубил 32%, а Shenzhen Composite Index, който включва предимно технологични компании и често се сравнява с американския Nasdaq, е отчел срив от 41% за същия период. Т.е. загубите се оценяват до този момент на около 3,25 трилиона долара.
Случващото се е повод за много и много размисъл, а не за размахването (пък и опровергаването) на залелите ни от няколко години пропагандни клишета и лозунги.
Публикувано във Форумът