СамокоВест

Бракониерската сеч в общинските гори продължава – кметът тръби за успехи в опазването им

Споделете ни в

BrakonieriСлед поредица срещи и хвалби от страна на кмета Владимир Георгиев, че бракониерската сеч в общинските гори е спряна циганските набези в Лаго продължават. Преди ден горски стражари и полиция гониха две цигански каруци натоварени с крадени дърва. Униформените спипаха Златан Величков и Боян Георгиев с два кубика и половина дърва за огрев, изсечени от и без това опосканата гора на крайградския парк. Други десетки случаи на бракониерска сеч обаче остават неразкрити и ненаказани.

Последната среща в общината по проблемите с опазването на общински гори беше забележителна с това, че кметът липсваше, а всички присъстващи единогласно в хор обвиниха директора на Общинско лесничейство Самоков като единствен виновник за поголовната сеч. От години граждани и компетентни институции сигнализират за нередности в работата на общинското лесничейство. При извършен одит от страна на Сметната палата бяха констатирани редица нарушения, които са отразени в одитния доклад. Апелативна прокуратура даде указания да се изяснят всички факти и обстоятелства свързани с констатираните нарушения в одитния доклад на Сметната палата, да се назначи втора експертиза с други вещи лица, която да определи в резултат на действията и нарушенията от Евгени Димитров причинени ли са вреди на Общинско лесничейство Самоков и на държавния бюджет, както и налице ли са облаги за фирмите контрагенти. Поставено е изискване от страна на Апелативна прокуратура София да се преценят доказателствата с оглед престъпление по посочените членове и други от Наказателния кодекс. В редица публикации екипът на СамокоВест даде гласност както на констатациите на Сметната палата, така и на указанията на Апелативна прокуратура. В продължение на години обаче местната власт не предприе никакви действия в тази насока. Изведнъж, преди около месец, кметът Владимир Георгиев реши да се отърве от директора на Общинското лесничейство Евгени Димитров, превръщайки го в „козьол отпущения”. В юдаизма хората натоварвали натоварвали с греховете си козел и го натиряли в пустинята, та като го разкъсат дивите зверове с неговата гибел да умрат и греховете им. От последните действия на кмета Георгиев явно прозира опит да замете под килима собствените си нарушения и грешки свързани с управлението и опазването на общинските гори. Народът обаче отдавна е казал, че рибата се вмирисва откъм главата. Истинските виновници за унищожението на общинските гори са кметът на общината и общинският съвет, на които законът е вменил задължението по стопанисването, управлението и разпореждането с общинската собственост. В това число и задължението да назначат за директор на Общинското лесничейство компетентен и отговорен специалист, както и да контролират дейността му.  

В действителност горските стражари все още не са приели охранителните участъци, нямат оръжие, отличителни знаци и т. н. Няма действащ лесоустройствен проект (ЛУП). Не се въвежда разрешителния режим за достъп до горските територии, като до момента кметът е издавал разрешителни за достъп само на фирмите. Не се изпълнява решението на общинския съвет за регистрация на ППС с животинска тяга.И още редица пропуски и нарушения, без отстраняването на които опазването на общинските гори е кауза пердута. И отново напомняме, че по закон отговорността за това е на собственика, сиреч на кмета на общината и на общинския съвет.