СамокоВест

Боровец се готви за „Магията на Рила планина”

Споделете ни в

magiqta na rila borovecВ петък,20 юни, ще бъде даден стартът на фолклорния фестивал „Магията на Рила планина” в к.к. Боровец. Празникът на българската култура и традиции ще продължи три дни до неделя. Всички гости на курорта ще имат възможността да се потопят в магията нa народните и нестинарски танци, народните песни и традиционните Самоковски гозби. Демонстрации на занаятчии от цялата страна, лекции на тема „Здраве от природата”, представяне на обичаи свързани с Еньовден, ще допълнят изненадите, подготвени от организаторите от „Съюза на хотелиерите и собствениците в к.к. Боровец” и участниците.
Основната проява на фестивала е конкурсът за народни танци, който ще се проведе в събота, с награден фонд три хиляди лева, осигурен от хотелиерите-домакини. В конкурса ще се включат 30 непрофесионални танцови състава.
Петъчният ден ще започне с изложба-базар на ръчно изработени произведения. Участие ще вземат 35 български майстори-занаятчии, художници и приложници. Базарът ще бъде отворен и през трите дни на фестивала, като в него са включени още местни билки и български билкови и пчелни продукти. От 19 часа на сцената пред хотел „Рила” започва концерт на местни фолклорни изпълнители, последван от нестинарски танци, водени от главния нестинар на България Михаил Георгиев и неговия син – Иван Георгиев. Вечерта ще завърши с хорà на открито.
Събота в 10 часа сутринта започва надиграването по български народни танци, което ще продължи през целия ден. На обед в най-големия български тиган – „Юнашкия тиган”, ще бъдат приготвени един тон самоковски картофи, с което курортът ще участва за балкански рекорд. Вечерната програма ще започне с концерт на Илия Луков, който ще завърши с обявяване на победителите в конкурса за народни танци. След 22 часа на сцената ще излезе фолклорната певица Албена Вескова.
В последния ден от фестивала – неделя, 22 юни, гостите на курорта ще имат възможност да посетят лекции на здравна тематика, както и за уникалните лечебни свойства на родните билки.
От Бороспорт обявяват, че по време на фестивала всички хотели в курорта са подготвили специални цени за настаняване.