СамокоВест

Борисов уволни шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев след заплаха от ЕК

Споделете ни в

Както вече информирахме, България е заплашена с глоба от 17 000 евро на ден заради енергийния пазар. Европейската комисията откри проблеми при търговията с ток и газ у нас, за което сезира Съда на Европейския съюз. Едното дело е заради ограничения достъп на частни компании до газовата и електроенергийната мрежа. Така българските потребители имат по-малък избор на доставчици и пазарът на ток и синьо гориво е монополизиран. Възможните санкции могат да достигнат до 8448 евро дневно за всяко нарушение, след като ЕК сезира съда за непълното прилагане на правилата за енергийния пазар по двете директиви. До момента страната ни е приложила само частично директивите за електроенергията и за природния газ. Те трябваше да бъдат въведени от държавите членки до 3 март 2011 г. Часове след новината министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев обвини за това ДКЕВР, като каза, че законовите промени, заради които е сезиран съдът, са готови, но ДКЕВР се бави с наредбите за прилагането им на практика. Имат се предвид Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи, посочва правителствената пресслужба.

В тази връзка министър-председателят Бойко Борисов ще предложи в сряда на Министерски съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Това съобщи пресцентърът на Министерски съвет. В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че премиерът ще предложи на правителството да освободи Ангел Семерджиев заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС. За последните шест месеца министерството на икономиката и енергетиката е изпратило три писма на ДКЕВ да ускори приемането на новите разпоредби, но това не е станало. „Във връзка с неизпълнението на ангажиментите си Ангел Семерджиев подаде искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на комисията, което е прието от премиера Бойко Борисов“, съобщават още от МС.

Часове след ядрения референдум, който според много чужди медии е поражение за правителството, тъй като независимо от слабата избирателна активност повечето избиратели са подкрепили изграждането на нова АЕЦ, срещу което се обяви ГЕРБ, министър председателят прие оставката и на образователния министър Сергей Игнатов. Оставката на министъра бе предизвестена, след като малко по-рано премиерът не го допусна на срещата си с протестиращи учени заради скандалите с неправомерно раздадени пари от Научния фонд. След срещата, на която присъства и вицепремиерът Симеон Дянков, бе съобщено, че оставка е подал управителят на фонда Христо Петров. До момента той бе зорко пазен от министър Игнатов и от депутатите на ГЕРБ в ресорната комисия. Проверка на Инспектората на МС обаче е установила над 60 нарушения при Научния фонд, а оставката на Игнатов идва дни преди недоволните учени да бъдат приети от председателя на Европейската комисия.

 

One thought on “Борисов уволни шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев след заплаха от ЕК

  1. Пожарникара отново действа по пожарникарски. Във всяка една сфера на посткомунистическата им бандитска държава положението е отчайващо и той много добре го знае, но поради пълната му зависимост и имитаторския си манталитет демонстрира „вземанене на мерки“ само там и тогава, когато не успява да скрие безобразията.

Comments are closed.