СамокоВест

Борислав Чилингиров – Владимир Георгиев. Прилики и разлики!

Споделете ни в

kmetoveКои са приликите и разликите между кандидата за кмет на Община Самоков от Реформаторски блок Борислав Чилингиров и кандидата на БСП Владимир Георгиев?
Прилики:
И двамата са юристи. И двамата са семейни. Съпругите им също са юристи. Имат по две дъщери. Първородните носят името Белослава. Почти връстници. Борислав Чилингиров е с година и 10 месеца по-зрял.
Разлики:
Борислав Чилингиров – завършил право в най-престижния български университет – СУ „Св. Климент Охридски”, гр. София.
Владимир Георгиев – получил диплома по право от ЮЗУ Благоевград – университетът, за който се твърди, че е обзавел с дипломи за висше образование поне половината от родните политици.
Борислав Чилингиров – потомствен демократ.
Владимир Георгиев – потомствен комунист.
Борислав Чилингиров – единственият кандидат-кмет, който е заложил като приоритет в програмата си за управление решаването на проблема с ромите чрез:
– Сигурност и законност за гражданите във всички населени места от Общината като се изгради цялостна система за наблюдение и контрол върху територията на град Самоков, курорта Боровец и селата. Създаване на общинско звено и назначаване на общински инспектори по опазване на обществения ред и общинската собственост, по изпълнението на Наредбите на Общинския съвет и т.н.
– Строг контрол и публичност на разходите по социалните програми и на социалните помощи.
– Действащи, дългосрочни мерки в областта на образованието на ромските деца, контрол и публичност по изпълнението им.
– Мащабни градоустройствени проекти – без цигански Гета в Община Самоков.

Владимир Георгиев – по време на управлението му Самоков стана скандално известен с поредица безнаказани цигански престъпления:
– Частното Енерго в ромската махала, с което бяха свързани имената на Александър Методиев – Бат Сали, Пиже, Водката, бившия шеф на ЧЕЗ-Самоков Ивайло Добруджански и др. Кражбите на ток и на вода продължават и до днес. Добросъвестните самоковски граждани плащат не само своите разходи за ел.енергия, вода, канал, сметопочистване и сметосъбиране. Те са платци на разходите и на огромната част от ромското население. Цигани пребиха безнаказано млада жена – на връх 8-ми март, в центъра на града, за 20 лв. Системно пребиват горски служители при изпълнение на служебните им задължения и чупят служебна техника.
Броени дни преди изборите пребиха в циганската махала екип на Нова телевизия. С побоя отново е свързан Трайчо Василев-Пиже, на когото не само не му е търсена отговорност, но бе издигнат за общински съветник.
– Дадоха се допълнителни привилегии на ромското население. По предложение на кмета Владимир Георгиев на циганите се раздава общинска земя за незаконните им къщи при наемна цена 0,15 лева на метър квадратен.
– Продължава практиката циганите да се употребяват за крайно нечисти цели и преди всичко за гласуване в подкрепа на кандидатите за кмет от БСП. Десетки години кметската управа ухажва и кокетничи с циганските тартори, като в крайна сметка става техен заложник и изпада в тежки зависимости.

Борислав Чилингиров – ще работи за инвестиции в реалната икономика. Той е част от управляващия екип на „Комекес”АД и на „Автометан”АД, свързани с най-голямата инфраструктурна инвестиция в Община Самоков за последните 30 години. Инвестициите им, за милиони левове, са съизмерими и надхвърлят общинския бюджет. От дейността им, под управлението на екипа с участието на Борислав Чилингиров, в общината е постигнат изключителен икономически, екологичен и социален ефект. Всяка година Общинският бюджет пести 1 500 000 лв. Икономиите за бизнеса в общината общо надхвърлят годишно 5 000 000 лв. Приносът за екологията е забележителен – спестени са стотици хиляди тона вредни емисии. Номер 1 в програмата за управление на Борислав Чилингиров е привличане на инвеститори в туризма, промишлеността, агробизнеса, инфраструктурата.

Владимир Георгиев – при управлението му безработицата в общината е повече от два пъти по- висока спрямо средната за страната. Няма никакви нови инвестиции. Пилеят се европейски и бюджетни пари за атракциони, подмяна на улични настилки, детски площадки, които година след изграждането им напълно се занемаряват, за бутафорни обекти без реален принос за развитието на общината. Разходите за всички тях възлизат на милиони левове с нулеви ползи. Не се разкриват дългосрочно нови работни места. Проблемът с безработицата е оставен единствено на Програмите за временна заетост, насочени преди всичко към циганската общност. Общината няма и не работи с квалифицирани експерти за привличане на надеждни инвеститори. Няма кадрови потенциал за създаване на благоприятна бизнес среда, тъй като голяма част от назначенията в общинската администрация са по партиен, роднински, шуро-баджанашки признак.

Борислав Чилингиров – като секретар на баскетболен клуб „Рилски спортист” от учредяването му до днес, има основен принос клубът да стане един от водещите в страната. Клуб „Рилски спортист” е винаги в топ 3 за последните 10 години /в конкуренцията на 120 клуба/. Водеща цел на Борислав Чилингиров в областта на спорта, като кмет на Самоков, е всяко дете в общината да има възможност да спортува всеки ден най-малко по един час. За 4-те години на мандата той предвижда изграждане на нова спортна база в училищата, където липсва такава, ремонт, реконструкция и модернизация на съществуващата, така че всички общински училища да имат съвременни условия за спорт на учащите се. Предвижда поне двойно увеличение броя на учебните спортни школи и достойно възнаграждение на треньорите. Борислав Чилингиров се ангажира, още през първата година на управлението си, екипът му да постигне пълната самоиздръжка на комплекса Хотел „Арена”- Спортна зала. Той е готов да поеме цялата отговорност, ако за 2016 г. Спортната зала продължава да тежи на общинския бюджет.

Георгиев – при управлението му от общинския бюджет ежегодно за Спортната зала се разходват не по-малко от 300 000 лева. А хотел Арена отчете едва за миналата финансова година печалба от около 30 000 лв. През останалото време бе субсидиран от общинската хазна. Училищната спортна база е в изключително лошо състояние. От 11 училища в Общината само 2 имат относително добри спортни бази. ОУ”Св.Св. Кирил и Методий” е без физкултурен салон, независимо че от години има готов работен проект на стойност приблизително 500 000 лв. /За сравнение – предизборно за градинката пред Халите се потрошиха повече от половин милион лв./ Разпределението на парите за спорт в общината е некомпетентно, неефективно и несправедливо. Треньорите в УСШ са оставени на минимална заплата и всички подадоха оставките си. Прахосват се пари за коктейли. Една емблематична личност за спорта в Самоков – Петър Попангелов все още няма паметник. Средствата за изграждането му се събират основно от дарители, докато за втория паметник на Константин Фотинов, възложен от кмета Владимир Георгиев в нарушение на законовите разпоредби, разходите се поеха изцяло от бюджета на общината.

Борислав Чилингиров – ще работи за прякото участие на гражданите в управлението. В управленската си програма, кандидатът на Реформаторския блок предвижда провеждането на референдуми по всички въпроси от съществено значение за Общината. Той се ангажира да провежда ежегодно допитване до гражданите по проблемите на град Самоков и на останалите населени места.

Владимир Георгиев – пренебрегна волята на повече от 4 100 самоковски граждани за провеждане на Референдум за промяна на площадката на Депото за отпадъци. Кметът и общинарите отхвърлиха искането на Инициативния комите за провеждане на Референдум по този изключително важен за живота на самоковските граждани въпрос. С докладната си за отказ от провеждане на допитването, подкрепена единодушно от всички присъстващи общински съветници, Владимир Георгиев демонстрира пълно незачитане на правото на самоковци на чиста и здравословна среда за живот.

Това са само част от приликите и някои от основните разлики между Борислав Чилингиров – кандидат за кмет на Община Самоков от Реформаторски блок и Владимир Георгиев – настоящ кмет и кандидат за нов мандат от БСП.
Изборът е Ваш!