СамокоВест

Божидар Данев: Съществува опасност от ликвидна криза

Споделете ни в

Деловият портал ECON.bg публикува позицията на Изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев за данъчното облагане на лихвите по влоговете и за бюджет 2013:

Божидар Данев е на мнение, че разговорите за различни данъчни промени са известни политически трикове и обществото се подготвя предварително. Той припомни, че преди месец депутат от ГЕРБ е предложил облагането на лихвите по влоговете, но тогава всички приеха това на шега.

„Явно е от всички тези стъпки, които са много сериозни, че съществува опасност от ликвидна криза в условията на валутен борд“, каза Данев пред БНР. „Тъй като нацията няма икономическа памет, ще спомена и друго. Екипът на Министерството на финансите е доста слаб в прогнозите. Той не може да прогнозира икономическото развитие в Европа, не може да прогнозира икономическото развитие в България. Миналата година бюджетът беше заложен върху 2,3 ръст на БВП. Колко постигаме ние тази година?! Аз нямам доверие в тези хора, които прогнозират“, каза още Данев. Той реторично попита кое гарантира, че „тези същите хора сега прогнозират точно. „Сега смятаме, че ръст от 1,9 също е труден за реализираме“, коментира Данев.

Според изпълнителния председател на БСК, когато се прави данъчна промяна, трябва да са ясни целите и по какъв начин ще се проведе тази данъчна промяна.

„Това, което обявиха, е, че първо се въвежда справедливост и че трябват средства за пенсиите. И двете неща са под въпрос. Тази неяснота създава непрогнизируемост на българската икономика. Затова инвестициите се сринаха“, смята той.

Данев прогнозира, че няма да се съберат тези 120 милиона лева, които се очакват от въвеждането на данъка върху лихвите на влоговете. Ще бъдат наказани коректните платци, а огромният ресурс за страната е сивият сектор, уточни събеседникът в „12+3“.

Новият данък върху лихвите по депозитите, който изненадващо бе приет от Министерския съвет миналата седмица, предизвика остри реакции от страна на независимите икономисти и синдикатите, които обмислят да атакуват пред Върховния административен съд данъка върху лихвите от спестяванията, ако той бъде въведен. В коментар на проектобюджета за 2013 г., президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев заяви, че управляващите отчаяно търсят пари, а тази сутрин евродепутатът Кристиян Вигенин каза, че този данък ще промени начина, по който българинът гледа на банките, като лихвите по заемите ще вървят нагоре.

Икономистът от Институт „Отворено общество“ Георги Ангелов коментира от своя страна, че няма такова нещо като „печалба от лихви“, а България има нужда да насърчава натрупването на спестяванията.

Един от защитниците на идеята за данъка върху лихвите по депозитите е икономистът Емил Хърсев, който коментира пред bTV, че данъците работят по-добре, когато има по-малко изключения, като затова и подоходното облагане трябва да е еднакво. България е една от малкото страни в Европейския съюз, която не е въвела подобен данък върху спестяванията.